Farliga E-ämnen

      Igår bestämde jag och mamma oss för att börja rensa i våra skåp, med guiden "Handbok för den Kräsne Konsumenten" som underlag. Denna guide är framtagen av Tommy Svensson, en föreläsare som reser runt Sverige och pratar om kemikalier och gifter i vår mat. Mamma har varit på Tommys föreläsning en gång och då köpte hon med sig en mängd olika handböcker, bl.a. om vitaminer och även en handbok för vilken mat gravida kvinnor ska undvika.   Denna handbok behandlar främst i kronologisk ordning alla E-ämnen som finns i vår mat, och berättar också vilka som är bra, vilka man ska undvika, och vilka effekter dessa ämnen kan ha på oss. Det finns verkligen så oerhört mycket farliga tillsatser i vår mat som man verkligen kan undra vad tusan de gör där.    Som ni ser började vi med att slänga ut alla "uppenbara" produkter. Allt med färgämnen som strössel, geléer och marschmallows och olika såser och toppingar. Russinen slängde vi för att de innehåller så mycket socker, men också för att de också innehöll antingen solros- eller palmolja. Palmolja framställs vid extremt höga temperaturer, för att dra ut oljan, och dessa temperaturer kan bilda PAH-ämnen - polyaromatiska kolväten eller "bensapyren". Dessa ämnen misstänks vara extremt cancerogena, och tros öka risken för bl.a. bröstcancer och prostatacancer. Detta har man förstår ingen aning om när man bara äter lite oskyldiga russin, men det är verkligen fruktansvärda risker man utsätts för. Alltså: undvik palmolja.   Om ni går in på www.utbildningscenter.se kan ni beställa dessa handböcker, samt även anmäla er till nyhetsbrevet som behandlar aktuella ämnen så som stevia, choklad, rökarom osv. Böckerna kostar 80 kr med frakt.    Jag kommer längre fram skriva en guide om E-ämnen, men jag rekommenderar verkligen att köpa dessa små handböcker då de är perfekta att ha i hemmet och kolla av produkter med.       e c o t h i n k i n g