Tänk på detta om du har gluten

Tänk på detta om du är glutenintolerantSom glutenintolerant bör man se till att få i sig tillräckligt med fibrer och folsyra. Följer man för övrigt Livsmedelsverkets kostråd kan man vara rätt säker på att äta rätt. Eftersom glutenintoleranta inte kan äta vanligt bröd går man miste om de fibrer som finns i fullkornsbröden. Därför är det viktigt att ersätta dessa fibrer med andra. Fibrer finns i frukt och grönsaker, men för att se till att bröd håller en högre fiberhalt får man blanda i fiberrika ingredienser som exempelvis ren havre, Pofiber, Fibrex och psylliumfröskal. Även flingor kan ha en hög fiberhalt. En annan källa till fibrer är bär - blåbär, hallon och svarta vinbär som du kan ha i morgonfilen exempelvis. Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla än fiberfattiga. Detta beror på att de fiberrika kräver mer tuggning, ger större salivavsöndring och binder vatten i magsäcken. Den större mättnadskänslan minskar risken för småätande.