Det finns vänner och så finns det vänner

"När är bröllopet?" frågar en killkompis på Facebook när jag lägger upp en video på mig och min bästa vän. Den föreställer oss på semester i Miami en helg. Vi äter gott, hänger på stranden och dricker drinkar. Fast vi gör allt detta med en massa kärlek. Jag skrattar när jag läser hans kommentar, men jag förstår precis vad han menar. Vi är dödskära, hon och jag. Det syns på våra skratt. Vi är kära på det sättet man bara kan bli i en bästa vän. En kärlek som en partner, familjemedlem eller släkting aldrig kommer att kunna jämföras med.

En gång, när jag bodde i min gamla lägenhet som var en hyresrätt, kom hon förbi en eftermiddag. Jag låg på golvet framför tvn med cirka sjutusen smutsiga kläder och disk runt omkring mig. Alla som känner mig vet att jag hatar smuts och stök, mitt hem är alltid städat och undanplockat. Det hänger knappt en kavaj framme och filtarna i soffan ligger alltid ordentligt ihopvikta. Men jag var inte glad just då. Hon frågar mig vad jag vill göra, jag svarar ingenting. Då säger hon åt mig att jag måste skärpa till mig, tar tag i mig och tittar så som mamma tittade på en när man fick en utskällning som barn. Det var dags att skärpa till sig. Jag hittade ingen anledning till att skärpa till mig, men jag ville gärna fly från allt och hon lovade att om vi städade hela lägenheten ordentligt skulle vi klä upp oss och gå ut efter det. 

Bara en bästa vän behandlar en med sådan rättvis men stark kärlek.

Det var första veckan i augusti och jag fyllde år den sjätte augusti. Hon undrade hur jag ville fira min födelsedag och jag svarade att jag inte ville göra någonting. Ingenting alls? Just precis, ingenting alls. Tillslut frågade hon mig om hon fick styra ihop något, bara jag lovade att komma på utsatt tid. Så jag åt en födelsedagsmiddag med min familj, gick in på toaletten och grät fyra gånger under middagen, och sen åkte jag till platsen den utsatta tiden. Femtio stycken av mina närmsta vänner var där för att fira mig. Det bjöds på hundratals drinkar, hela taket var fyllt av ballonger och när en annan vän förstörde musiken, tog det inte mer än några minuter innan hon såg till att min bästa musik gick på.

Ibland när jag vaknar på morgonen brukar jag fråga om jag får komma upp och äta frukost, och när jag kommer står det alltid ett uppdukat köksbord. Snittblommor, doftljus, massa gott att äta. Hennes kyl innehåller alltid laktosfria produkter för att jag är laktosintolerant. Hon brukar påminna mig om saker femtielva gånger fast jag nästan aldrig glömmer något, älskar allt som glittrar och är helt sjukt duktig på att glittra själv som person. Jag antar att vissa bara har det i sig.

Det finns vänner, och så finns det vänner.

 

Jag och Dasha i Miami

AV: MICHAELA FORNI

 • Publicerat: 2013-01-24

Kommentarer

 • Ingen profilbild
  natina - för 2 år sedan

  Mycket mycket fin video och härlig musik. Riktigt bra gjord. Du skiver bara hur bra och snäll din vän är. En sådan hittar man inte överallt,ta vara på vännskapet, ta den inte förgiven.Glöm inte att uppmuntra henne och finnas till lika mycket för henne. Ha det bra. Roligt att läsa att det finns vännskap Kram till er båda.

 • Ingen profilbild
  :p - för 2 år sedan

  Well good for you då

 • Ingen profilbild
  Nancy - för 2 år sedan

  I wish i had One ...

 • Ingen profilbild
  Natasha - för 3 år sedan

  Vilken härlig video, Dasha! Proffsigt gjord! Gillas!!!

 • Ingen profilbild
  Annelie - för 3 år sedan

  Wish I had a friend like that..

 • Ingen profilbild
  Torunn - för 3 år sedan

  åååå... Du skriver så himla bra og videoen er jo bare pure love.. Så mye følelser at jeg får frysninger av å se den.. Dere er heldige som har hverandre, ta vare på vennskapet ♥

 • Ingen profilbild
  Alexa - för 3 år sedan

  Oj, det märks att du inte har någon syster. Jag känner exakt så som du beskriver till min bästa vän, men hon bleknar i jämförelse med mina systrar, familjen är kött och blod och jag skulle ge mitt liv för dem. På ett sätt är mina systrar mina bästa vänner, för det finns liksom ett särskilt band systrar emellan. Man har funnits där hela livet och levt så nära varandra så länge det går. Kärleken mellan systrar går inte att slå.... :)

 • Valerie - för 3 år sedan

  så fint och så sant skrivet!!

 • Ingen profilbild
  Minou - för 3 år sedan

  Alltså jag grät när jag läste din krönika, Gud vad fint skrivet!

 • Ingen profilbild
  Emelie - för 3 år sedan

  Åh vad fint! Jag minns när mitt ex sa "jag kommer aldrig att komma före Maria va?" Maria är min närmsta vän. När han sa det så tänkte jag "nej, det kommer du nog inte".

 • julia - för 3 år sedan

  total sanning, så fint du skriver!

 • Isabelle - för 3 år sedan

  Det är så bra skrivet! Beskriver mig och min bästis Lolle så väl!

 • Ingen profilbild
  maria - för 3 år sedan

  Du skriver ju så djävulskt bra så man dör ju bara lite alltså!!!!

 • Olivera - för 3 år sedan

  Wow vilken fin vänskap ni har!

 • Ingen profilbild
  JN - för 3 år sedan

  Finns ingen kärlek som kan mätas med den som finns kvinnor emellan!

 • Linnea - för 3 år sedan

  Jag älskar dina krönikor, för de berör så himla mycket! :D

 • Ingen profilbild
  Charlotte - för 3 år sedan

  Härlig video!! Och ni verkar ju på riktigt vara typ tvillingsjälar! :)

 • - för 3 år sedan

  Vill trycka på en gilla knapp som inte finns ♥

 • Ingen profilbild
  Kristin - för 3 år sedan

  Får rysningar och en liten tår i ögat när jag läser det här :)

Skriv kommentar

Äldre artiklar...