VÅGA SKRATTA

Jag skulle kunna skriva tusen sidor om skrattet. Ni vet att utseende är totalt oviktigt va? Det betyder ingenting egentligen. Vill ni veta vad som är viktigt på riktigt? Det enda som betyder något är ditt skratt. Det är källan till all lycka, alla endorfiner, alla magmuskler. Det är ditt skratt som tar dig till beach 2012 och beach 2048. Skrattet är beviset på allt äkta. Det är det som ger dig vackra rynkor runt ögonen när år av skratt gjort sitt och det som gör att du känner värme i hjärtat på ålderns höst. Om du är rädd för att skratta har du förlorat livets viktigaste gåva.

Jag har en vän som säger att hon skrattar som långben och en annan som bränner av det klassiska gris-skrattet när något är riktigt roligt. Jag älskar dessa så oerhört mycket. Det finns så mycket personlighet i ett skratt när det är på riktigt. Jag klarar inte av tillgjorda skratt. När du tänker på hur du ser ut eller låter när du har roligt eller är glad, då måste du sluta omedelbart. Det spelar ingen roll om du anser ha dig en för tunn överläpp, för mycket tandkött som syns eller tänder som ramlar över varandra. Ditt skratt symboliserar inte yta eller utseendefixering, det symboliserar enbart glädje och ju högre och fulare du vågar skratta, desto gladare kommer du att bli.

Jag såg filmen "En dag" för några dagar sedan när en av huvudkaraktärerna är tillsammans med en tjej som inte skrattar för hon tycker att hennes ansikte är fult när hon skrattar. Det var det mest korkade jag någonsin hört. Jag har aldrig sett en människa vara ful i ett leende. Jag har bara sett människor vara glada i dem. Klädsamt och fruktansvärt vackert glada.

Jag brukar alltid säga att bra människor skrattar högt. Det är sant. Man kan höra ett klingande skratt på avstånd och veta att den människan ska jag ha med att göra. Det här är en varm person. Jag säger inte att det är en krävande egenskap för att vara en god människa, men de som skrattar högt brukar generellt vara gjorda av värme. Själv skrattar jag väldigt ofta helt tyst - det är för att jag inte får luft och inte kan andas för något är så roligt. Så kan man också göra. Bara det är ärligt.

Glöm inte bort att skratta mycket. Våga skratta mycket, ofta och högt. Gör saker som får dig att skratta och le mot dina medmänniskor på gatorna. Vi har bara ett (herregud så klyshigt men ändå) liv och det är dessutom inte så långt så passa på att verkligen våga leva. Titta tillbaka på bilder från dina ungdomsår när du ligger på dödsbädden och bli varm inombords för att där står en ung du och fullkomligt sprudlar.

AV: MICHAELA FORNI

 • Publicerat: 2012-05-04

Kommentarer

 • Ingen profilbild
  anonym - för 3 år sedan

  har tandställning och tillfällig glugg mm. så brukar försöka dölja tänderna, svinjobbigt! Efter sommaren blir jag av med den och kan bleka tänderna för att inte skämmas, äntligen kan jag le så som jag vill

 • Lovisa - för 3 år sedan

  Så himla fint och bra skrivet, och så himla sant också. Jag har också fått kommentarer om att mitt tandkött syns när jag ler, det påverkade mig ganska mycket. Men när jag läser detta får jag bara lust att visa det ännu mer, haha!

 • Ingen profilbild
  Fanny Birgersson - för 3 år sedan

  Sjukt bra skrivet och väldigt sant, har själv tänkt på det många gånger. Har ofta fått höra att jag skrattar högt, mycket, som en häst, jävligt fött osv.. Det är kul att höra, alla gillar väl en glad och skrattis person? :)

 • Karin - för 3 år sedan

  Bästa krönikan på länge! Håller helt och fullt med! Jag är en sån som skrattar åt det mesta men alltid kommer det ifrån hjärtat! Och jag skrattar också sådär tyst när något är riktigt riktigt roligt! haha :D

 • Ingen profilbild
  Marja - för 3 år sedan

  Ett skratt förlänger livet! :)

 • Skrikaan - för 3 år sedan

  Riktigt bra skrivet! Skulle inte kunnat sammanfatta det bättre själv! :)

 • Anna - för 3 år sedan

  Jätte bra skrivit. Håller med dig till hundra %. Ett gott skratt förlänger livet! :)

 • Ingen profilbild
  Nelly - för 3 år sedan

  Åååh, man blir ju nästan kär i dig! ♥

 • Ingen profilbild
  Soffan :\'D - för 3 år sedan

  Jag skrattar varje dag! Överdrivet mycket tror jag många tycker, men det är så roligt att skratta! Jag känner liksom lucklig när jag skrattar :D Vi ses! :)

 • Ingen profilbild
  Sandra - för 3 år sedan

  Att skratta och vara glad är ju bland det härligaste som finns. Även om man skrattar åt sina egna pinsamheter..Bara man inte sårar andra utan skrattar åt sånt som är riktigt roligt..Det finns inget bättre än att få andra att bli lika glada och fnissiga som en själv.

 • Rosanna - för 3 år sedan

  Underbart inlägg! Ett skratt säger mer än tusen ord.

 • Isabelle - för 3 år sedan

  hahah, Det här med långben och grisskrattet påminner om mig och min 9 år yngre syster. Jag brukar skratta som långben och syrran skrattar som en gris (därför så kallar jag henne för Griisen.)Jag skrattar riktigt mycket. Kunde inte sluta skratta idag när jag kom hem och satt i köket och pratade om att vi i familjen var olika ingridenseri vårat kylskåp. Crazy, I know.

 • Ingen profilbild
  Elle Kari - för 3 år sedan

  sparade detta i mina bokmärken, dina texter är så bra så bra

 • Lisa - för 3 år sedan

  Haha, Jag skrattar varje dag! Kanske lite för mycket, eller vad säger jag!? Man kan inte skratta för mycket! ;D

 • Linnea - för 3 år sedan

  Härlig krönika! Det i texten är så sant så och mycket bra! :D

 • Ingen profilbild
  Sara - för 3 år sedan

  Så sant!! Verkligen bra skrivet!

 • Ingen profilbild
  Ylva - för 3 år sedan

  Helt rätt! Ett gott skratt förlänger livet :)

 • Ingen profilbild
  hannasaade - för 3 år sedan

  Så sant! Har aldrig sett en människa som skrattar som ful. Jag tycker att människor blir mycket sötare när de skrattar för då ser man all glädje. Och visst är det mycket roligare med glada personer!:)

 • Ingen profilbild
  narabella - för 3 år sedan

  Kolla I min blogg Skriver allt som har med modet och göra. Har även en webbshopp där jag säljer massor med smycken och kläder. www.narabella.com webbutiken hittar ni på www.narabella.se.

 • Ingen profilbild
  Marie - för 3 år sedan

  fint skrivet!

 • Ingen profilbild
  Maria - för 3 år sedan

  Håller med dig fullkomligt!! Våga skratta och le :)

Skriv kommentar

Äldre artiklar...