Allt-i-en-kastrull-pasta

Allt-i-en-kastrull-pasta

 

Det här receptet spreds som en löpeld i matbloggosfären för en tid sedan. Ett till synes enkelt recept med få ingredienser men ett, för mig och många andra, helt nytt sätt att tillaga pasta på. Det började med att Martha Stewart skrev om det i en av sina mattidningar och sen dök det upp på varje stor amerikansk matblogg. Det hyllades som genialiskt.

Anledningen till dess popularitet är att det krävs minimalt med arbete för att få till en riktig god pastarätt. Här lagas allt, inklusive tillbehör och sås, i kastrullen och kokas med pastan. Genom att stormkoka på hög värme dunstar vattnet bort snabbt och det bildas en stärkelselik vätska med smak av ingredienserna som i sin tur ger smak till pastan. Vid servering droppar man över lite olivolja, river över parmesan och så är middagen klar. Hur enkelt som helst!

 

OVEkastrull1.jpg

OVEkastrull2.jpg

Allt-i-en-kastrull-pasta
350 g spaghetti
250 g körsbärstomater, halverade
1-2 schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
1/2 kruka basilika
2 msk olivolja + extra till servering
Salt och nymalen peppar
Vatten (så att det precis täcker)
Färskriven parmesanost

OVEkastrull3.jpg

- Skiva löken och vitlöken tunt. Halvera körsbärstomaterna.

- Lägg pasta, tomater, lök, vitlök, chiliflakes, basilika, olivolja, 2 tsk salt, svartpeppar och vatten (så att det precis täcker ingredienserna) i en stor kastrull.

- Koka upp på hög värme. Koka under omrörning och blanda runt pastan med tång då och då, tills pastan är al dente och nästan allt vatten har avdunstat, ca 9-11 minuter.

- Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i tallrikar och garnera med lite mer basilika. Ringla över olivolja och riven eller hyvlad parmesan.

 

 

AV: SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se