Asiatiska fiskbollar med koriander och ingefära

Asiatiska fiskbollar med koriander och ingefära


Den här veckan kör vi på ett riktigt hälsorecept, det behövs ju mellan varven. Men bara för att det är hälsosamt betyder det ju inte att det inte är gott. Den här rätten är nämligen riktigt smarrig, speciellt för dig som gillar fisk och asiatiskt. De här små fiskbollarna för tankarna till en strand i Thailand, med smaker som koriander, ingefära, chili och vitlök. 

OVEp1010991.jpg

Jag åt mina fiskbollar tillsammans med en citrondoftande fänkålssallad och brynt vitlökssmör, men jag tycker att ni kan prova med era favorittillbehör och såser. Det kommer att smaka bra till (nästan) allt, jag lovar. Vill du kan du byta ut fiberhusken och pofibret mot vetemjöl! Tycker du om hetta tillsätter du bara mer chili. Smaklig måltid!



Ingredienser (2 personer): 

400 g torskfilé
1 ägg
0.5 msk fiberhusk
1 msk pofiber 
2 msk vispgrädde
0.5 röd chili
0.5 kruka koriander
0.5 kruka persilja
1 salladslök
0.5 tsk riven ingefära
Skalet från 0.5 lime
1 vitlök
Ev. en skvätt Tabasco jalapeno 
Salt och peppar 
Smör till stekning

OVEp1010986.jpg

Gör så här: 

1. Lägg den tinade eller färska fisken i en matberedare och mixa tills fisken har blivit till en färs. Lägg i en bunke tillsammans med pofiber, fiberhusk, grädde och ägg. 

2. Hacka salladslök och chili fint. Grovhacka koriander och persilja. Riv ingefära och vitlök samt 
skalet från lime. 

3. Blanda ner allt i bunken. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite Tabasco för ytterligare 
hetta. Salta rejält - ofta behövs det mer än man tror. 

4. Hetta upp en stekpanna med lite smör och klicka i fiskfärsen i små bollar. De kommer inte bli 
perfekt runda men du kan putta till dem lite med stekspaden medan de steks så att de håller formen. 

5. Stek tills färsen är genomstekt och bollarna har fått en fin färg, ca 5-7 min. 

6. Servera fiskbollarna med till exempel en god sallad med fänkål och vitlöksdoftande brynt smör.

OVEp1010997_2.jpg



AV: SOFIE LUNDBERG

foodstories.devote.se