DIY i köket!

DIY i köket!

Do-it-yourself när det gäller mat är både roligt och ofta förvånansvärt enkelt. Gör produkter, som du annars hade köpt i butik, hemma istället i ditt kök har du full kontroll över vilka ingredienser du stoppar i. Då blir det båda godare och nyttigare! Här nedan kan du läsa hur man gör tre av mina favoriter, perfekta att ha i kylskåpet som tillbehör till dina favoriträtter! 

Inlagda jalapenos 

Alla som känner mig vet att jag är galen i jalapeno, det är den godaste av alla chilisorter. Inlagda jalapenos är supergott till tacos, i pajer och, min favorit, på pizzan. Det är busenkelt att göra själv. Det enda du behöver är några stapelvaror från skafferiet, en ren glasburk och färska jalapenos. Tips från coachen: Klia dig inte i ögonen några timmar efter att du har skivat jalapenon. Det är inte skönt, tro mig. 

Du behöver: 

ca 10 jalapenos 
2 dl äppelcidervinäger
2 dl vatten
2 msk agavesirap eller socker
1/2 tsk salt 
En mellanstor glasburk

Gör så här: 

1. Skär jalapeno i 3 mm tjocka skivor. 

2. Koka upp alla ingredienser utom jalapenon i en kastrull. Lägg i jalapenon när vätskan har kokat upp och koka i 5 min. 

3. Häll upp allt i en ren burk, låt svalna och förvara i kylskåpet. 

OVE7687d6d7a04dd2caba4f6b3fe78ccd66.jpg

 Marinerad fetaost 

Det finns få saker som är så goda som marinerad fetaost. Tyvärr innehåller de man köper i butik sällan äkta fetaost och säkert en och annan onödig tillsats - dessutom blir det otroligt mycket godare att göra det själv! 

Du behöver: 

Två paket fetaost 
Salt
Peppar
Olivolja så att det täcker 
En stor glasburk 

En blandning av dina favoritsmaker, exempelvis: 

Citronskal
Basilika
Persilja
Timjan
Hackad chili
Hackad vitlök 
Skivad rödlök
Vitlök

Gör så här:

1. Skär fetaost i tärningar och lägg i glasburken. Salta och peppra

2. Häll över olivolja så att det täcker fetaosten. 

3. Häll i de övriga ingredienser du vill smaksätta fetaosten med.
 
4. Tillsätt ytterligare olivolja så att det täcker och blanda om försiktigt. 

5. Ställ i kylskåpet i 2-3 dagar så att allt får gotta till sig och ge fetaosten en riktigt god smak. 
 

OVEfettacheeese_.jpg

Persilje- och chilihummus

Tänk att något så intetsägande som kikärtor kan vara grunden till något så gott som hummus! Jag brukar smaksätta den med vad jag har hemma, och det var så detta recept kom till. Gott att äta med en sallad eller att doppa grönsaksstavar i för ett nyttigt snack. 

Du behöver:

290 g kikärtor
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka persilja 
En handfull cashewnötter
Saften från 1/2 citron
3 msk olivolja
1 krm spiskummin
Salt & peppar 

Gör så här: 

1. Mixa alla ingredienser i en bunke med en stavmixer. 

2. Smaka av med salt och peppar. 

OVEab18f88dfe631ac52d16b50093bd4409.jpg




AV: SOFIE LUNDBERG

foodstories.devote.se