Krönika: Hetsas eller Inspireras

Krönika: Hetsas eller Inspireras

Inredningskonton på Instagram inspirerar många till att få till de sista pusselbitarna i hemmet, men vad gör alla bilder på snygga hem i det långa loppet? Hetsar det till mani eller flödar inspirationen blir till någonting större?

Dagligen ser vi vackra bilder på hem hos olika inredningskonton på Instagram. Vi gillar, vi delar, vi frågar var sakerna är köpta och vi drömmer oss bort samtidigt som vi kikar på den där nya lampskärmen man nyss har köpt och undrar om man egentligen skulle ha tagit den i en annan färg. Instagram är utan tvekan den största reklamkällan idag, ingenting har tidigare skapat en sådan inblick i tusentals hem. Ingenting har heller skapat en sådan hets till att flera hundratusentals personer vill ha exakt samma matta under soffbordet, eller den där Klong-vasen som man ser överallt. Ingenting har nog heller gett en sådan extrem mättnadskänsla över inredningsprylar. 

Mässing, mässing, mässing. Jag älskar mässing, men ack så trött jag börjar bli på det där glimmande ämnet som man ser överallt. Mättnadskänslan står mig upp i halsen, och hur snyggt jag än tycker att det är så kan jag inte undgå att fundera kring vad detta beror på. Har jag tröttnat på det eftersom det finns i mitt hem i form av ljuslyktor med mer, eller beror det på att mina ögon har glott sönder på mässingprylar på alla Instagrambilder? Jag tror dessvärre det är det andra alternativets orsak. 

Vi inspireras, vi vill apa efter och vi vill köpa saker snabbt för att tiden inte hinns med. Men frågan är om man inte snart mister mycket av det personliga i hemmet tack vare all reklam och konsumtion som går på högvarv. Jag vann en Klong-vas på Instagram, och jag var som en liten flicka som fått en vacker Barbie när jag fick hem vasen. Jag hade blommor i den i två veckor och stoppade sedan undan den. Hypen över denna vas hade tydligen lagt sig ganska rejält hos mig. Jag har nu tagit fram en annan vas som är från Madam Stoltz och som enbart kostar några hundralappar. Den uttrycker den jag är på ett helt annat vis, ganska enkel men ändå personlig.  

Kan det vara så att man tröttnar och känner sig mätt på trender och prylar innan man ens har fått hem dem? Inte alltid, men nog tror jag tyvärr att det händer oftare och oftare. 

Nej, mitt råd är: inspireras av andras hem, ta upp delar från olika inspirationskällor och utgå sedan från det när du skapar din personliga stil som känns hållbar och som speglar din personlighet. Du vill inte äta något som enbart ser gott ut, utan du vill att maten både ser god ut och gör gott för magen och själen. Lite så ska man nog tänka när det gäller ens egna hem och borg. 

Hetsas inte av Instagram och medier, utan inred ditt hem så som du har råd med och på ett sätt som du vet kommer kännas underbart längre än ett halvår i taget. Själv vet jag att en blandning av loppisfynd och lite design gör det hela personligt. Jag och många andra måste påminna oss själva om att hemmet ska återspegla den egna personlighet och ingen annans. 




AV: EMELIE POUSAR 

kvadrat52.devote.se