Recept: Cheesecake blondie med hallon

Recept: Cheesecake blondie med hallon

Är du sugen på att äta något riktigt gott som inte tar alltför lång tid att tillaga? Då är det här något för dig. Det här receptet är en kombination av en klassisk cheesecake och det amerikanska bakverket blondie. En blondie är en typ av brownie gjord utan kakao, som en ljus kladdkaka ungefär. Här använde jag brynt smör i kakan, vilket ger en djup, karamellig smak som är helt gudomlig. Brynt smör är något av det bästa jag vet för det lyfter vilken maträtt det än används i! Blondien toppas med en cheesecake-smet gjord på färskost och det söta bryts av med syrliga hallon - kombinationen blir en riktig smakupplevelse. 

OVEbild_1_paj.jpg

Cheesecake blondie med hallon 

 Du behöver: 

Färskostfyllning: 
100 g Philadelphiaost
3/4 dl socker
1 äggula
0,5 tsk vaniljpulver 

Blondie: 
100 g smör
2,5 dl socker (2 dl strösocker, 0,5 dl ljust muscavadosocker)
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
2,5 dl vetemjöl
2 dl hallon
3 st Digestivekex
Smör till att smörja form 

OVEbild_2_paj_.jpg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. 
 
2. Färskostfyllning: Blanda 100 g Philadelphiaost och 3/4 dl socker i en bunke till en jämn smet. Tillsätt 1 äggula och 0,5 tsk vaniljpulver och blanda. 
 
3. Smörj en ugnsform (20 x 30 cm) med lite smör. Smula 3 st Digestivekex jämnt i formen. 
 
4. Blondie: Smält 100 g smör i en kastrull. Låt smöret stå och puttra på låg värme tills färgen blir gyllene, ca 5 minuter. Lägg det brynta smöret i en bunke och vispa ihop med 2, 5 dl socker. 
 
5. Tillsätt 1 ägg, 1 tsk vaniljpulver och 2,5 mjöl i bunken. Rör ihop till en jämn smet. 
 
6. Bred ut 3/4 dl av blondiesmeten i formen. 
 
7. Fördela färskostfyllningen över blondiesmeten i formen i små högar. Gör samma sak med 2 dl hallon. 
 
8. Toppa med den återstående blondiesmeten så gott det går över färskosten och hallonen (den kommer vara lite hård, men det gör ingenting om det blir ojämnt eftersom allt smälter ihop i ugnen). 
 
9. Baka kakan i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och skär kakan i ca 10x10 cm stora rutor. Förvara i kylskåp fram till servering, så blir de sega och goda. 

OVEbild_3_paj_.jpg



AV:SOFIE LUNDBERG 
foodstories.devote.se