Recept: Chili cheese-paj

Recept: Chili cheese-paj

Den här veckan bjuder jag på ett av mina favoritrecept: en matig paj med smak av ost och jalapeño. Ni vet chili cheese tops, de små friterade ostbollarna som man kan köpa på snabbmatställen tillsammans med hamburgermenyn? Den här pajen smakar ungefär som dem, och mjukheten från osten tillsammans med stinget från chilin är en kombination som jag fullkomligt älskar!

När jag gör paj använder jag alltid en deg utan vetemjöl. Den smakar precis lika bra som vanlig pajdeg men är både nyttigare och mer mättande. Grundreceptet för fyllningen är grädde, ost och ägg men utöver det kan du experimentera fram smaker av ingredienser du har hemma. Till exempel kan du addera lite fryst spenat för att göra pajen mer matig. Vill du ha mindre chilismak använder du bara en halv jalapeño, är du som jag och gillar hetta kan du våga dig på två stycken. Servera pajen när den är varm eller låt den stå i kylen över natten för att ätas kall med en fräsch sallad.

OVEcheese_03.jpg

Pajdeg

4 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber 
50 g smör 
1 ägg 
Salt

1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Skär smöret i små bitar och använd händerna för att arbeta in det i den torra blandningen.
2. Tillsätt ett ägg och lite salt och blanda ihop till en smidig smuldeg. Om den blir för blöt kan du tillsätta lite mer mandelmjöl.
3. Lägg degen i frysen i 30 minuter så att den blir fast.
4. Fördela degen i en pajform. Förgrädda i ca 10 minuter på 175-200 grader, låt svalna och lägg i pajfyllningen (se recept nedan).
5. Grädda pajen i ugnen i ca 30 minuter till dess att fyllningen är fast och har fått en fin, gyllenbrun färg. 

OVEcheese_01.jpg

Ost- och chilifyllning

3 dl grädde
3 ägg 
300 g valfri hårdost
1 tsk citronsaft 
1 jalapeño 
En handfull basilikablad 
Salt 
Peppar

1. Blanda grädde och ägg i en bunke.
2. Riv osten och  hacka chilin.
3. Blanda alla ingredienser i bunken, salta och peppra. Låt stå en stund så att smakerna hinner komma fram.

OVEcheese_02.jpg

 

AV: SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se