Recept: Hamburgertillbehör

Recept: Hamburgertillbehör

Tre hamburgertillbehör.

 Alla som känner mig vet att jag har en grej för hamburgare. En besatthet skulle vissa kanske säga. Det är verkligen det bästa jag vet! Jag driver ett hamburgerkonto på Instagram (@burgerland). Jag har som mål att äta så många bra hamburgare jag bara kan och drömmen är någon gång åka jorden runt i jakten på den perfekta burgaren. Efter det hade jag kunnat dö lycklig. 

När jag besöker en hamburgerrestaurang är det dock inte bara själva burgaren som påverkar upplevelsen, tillbehören är nästan lika viktiga. En helt okej burgare kan vägas upp av perfekt krispiga pommes frites medan en bra burgare kan få ett sämre betyg om den serveras med en tråkig coleslaw. Det är helheten som gör det starkaste intrycket. Därför har jag i detta recept återskapat mina tre favorittillbehör för hemmabruk. 

Pommes frites är hamburgarens självklara bästis och allra godast blir de om de är triple cooked, som i receptet nedan. Chili cheese tops kan vara en av mina favoriter på jorden och tryffelmajonnäs är superenkelt att göra och känns så lyxigt. När jag friterar använder jag helst ghee (klarifierat smör) eller talg (fett från nöt) eftersom de tål höga temperaturer och ger en fin smak, men det går självklart bra att välja vilken frityrolja man vill. 

OVEhtillbehor_bild_3.jpg

Triple cooked fries 

Valfri mängd potatis
Olja, ghee eller talg
Rosmarin
Salt 

Gör så här: 

1. Skär potatisen i lagom stora pommes frites-bitar. 

2. Lägg potatisbitarna i en kastrull med kallt vatten och låt dem ligga i ca 30 minuter. Detta tar bort överflödig stärkelse.

3. Byt ut vattnet mot nytt och ställ kastrullen på spisen. Koka potatisen tills den är mjukare, men fortfarande hård. Sikta på al dente!

4. Häll av vattnet och låt potatisen torka. Ett tips är att lägga potatisen i frysen en timme, då försvinner fukten snabbt.

5. Hetta upp olja i en kastrull eller en fritös. Värm oljan till ca 130 grader och lägg i potatisen försiktigt efterhand. Ha alltid ett lock redo att lägga på om det skulle börja brinna. Fritera potatisen i ca 10 minuter tills de är mjuka  inuti och börjar få lite färg.

6. Höj värmen till 180 grader och sänk ner pommesen igen. Låt fritera i ca 20-45 sekunder tills de har fått en fin, gyllene färg. Ta upp, låt rinna av och krydda med salt och rosmarin.

7. Servera direkt! 


OVEhtillbehor_bild_1.jpg

Tryffelmajonnäs 

1 ägg
2 dl neutral olja
1 msk citronsaft
1 krm tryffelsalt
1/2 tsk tryffelolja 


Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser utom tryffelsaltet och tryffeloljan i en hög mixerbunke. Sätt en stavmixer på botten och sätt på den. Låt mixern stå orörlig i några sekunder och rör den sedan uppåt långsamt tills all olja har blandats. Fortsätt tills majonnäsen har fått en bra konsistens.

2. Tillsätt tryffelsaltet och tryffeloljan, rör om med en sked

3. Förvara i en burk i kylskåpet i upp till en vecka. 

OVEhtillbehor_bild_2.jpg

Chili cheese tops 

200 g riven ost, gärna cheddar eller annan som smälter bra
1 jalapeño
50 g cream cheese
1 krm salt 

Äggblandning
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 krm salt

1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd 


Gör så här:

1. Hacka jalapeñon fint. 

2. Blanda hackad jalapeño, riven ost, cream cheese och salt i en bunke. 

3. Ta fram en bunke och mixa alla ingredienser till äggblandningen. Ta en annan bunke eller skål och lägg vetemjöl i den. Ta fram en tredje bunke eller skål och lägg ströbrödet i. 

4. Rulla ovala bollar av ostblandningen. Doppa dem först i vetemjöl, sen i äggblandningen och sist i ströbrödet. 

5. Värm frityrolja i en kastrull till 180 grader. Det är viktigt att det blir varmt och att man friterar snabbt, annars kommer osten bara smälta ut. 

6. Fritera ostbollarna i 30-45 sekunder. Använd gärna en tång och lägg ner bollarna försiktigt, så att det inte skvätter någon olja. Låt svalna lite och ät sedan direkt. 

 

AV:SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se