Recept: Nyttig mousse

Recept: Nyttig mousse

Världens enklaste, hälsosamma choklad- och hallonmousse

Den här veckans recept är så enkelt att man knappt kan kalla det ett recept. Det kräver minimalt med ingredienser och bara en stund i kylen så är det redo för servering. Och ett, två, tre så har du en choklad- eller hallonmousse som smakar fantastiskt och dessutom innehåller så mycket mindre socker än vanligt att de i princip kan kallas HÄLSOSAMMA! Grymt bra att servera som efterrätt när du har gäster eller bara göra till dig själv en tisdagkväll när sockersuget faller på!

Jag lekte lite med smaksättningarna och la bland annat till lite chili i min chokladmousse. Självklart går det att utesluta och du kan även experimentera fram andra smaker. En version med lakritspulver kan jag tänka mig blir riktigt god och vill du ha en lite mer len chokladsmak så kan du istället använda mjölkchoklad. 

OVEp1010393.jpg

Chokladmousse med chilisting (2 pers)

100 g mörk choklad, 70%
1 äggula
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
1 cm röd chili

Smält den mörka chokladen i ett vattenbad eller i micron.
Hacka chilin fint.
Vispa upp grädden så att den blir fluffig men inte för tjock. Tillsätt vaniljpulver, den smälta chokladen och chilin.
Avsluta med att blanda ner äggulan.
Häll upp moussen i serveringsglas och ställ in i kylen. Ju längre de får stå, desto godare och fastare blir moussen.
Servera med riven choklad, ev. en klick grädde och gärna lite färska bär 

OVEp1010382.jpg

Hallonmousse med citron (2 pers)

125 g hallon
1 msk citronsaft
1 äggula
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
1 msk honung

Koka upp hallonen i en kastrull.
Tillsätt citronsaft, vaniljpulver och honung.
Vispa upp grädden så att den blir fluffig men inte för tjock. Tillsätt hallonblandningen.
Avsluta med att blanda ner äggulan.
Häll upp moussen i serveringsglas och ställ in i kylen. Ju längre de får stå, desto godare och fastare blir moussen.
Servera med färska hallon och lite citronskal. 

OVEp1010357.jpg


AV: SOFIE LUNDBERG

foodstories.devote.se