Recept: Tacos med ryggbiff och chimichurri

Recept: Tacos med ryggbiff och chimichurri

Det råder taco-feber i vårt land! Mexikansk mat har gått från att vara någonting man slentrianmässigt äter på fredagskvällen till en uppskattad och respekterad typ av cuisine där smaker och kvalitet står i fokus. Nu nöjer vi oss inte längre med ett taco-kit från Santa Maria utan lagar mat som den faktiskt tillagas i hemlandet Mexico. Hett, fräscht och smakmässigt långt ifrån de torra kryddmixerna vi är vana att blanda i köttfärsen! 

Den här veckan bjuder jag på tre recept, som kan ätas ihop eller kombinerad med andra tillbehör. Att göra egna tortillas på potatis är en riktig höjdare - superenkelt och väldigt mycket godare än vanliga vetetortillas. Chimichurri är en kryddig typ av pesto som passar perfekt att antingen marinera kött med eller äta som en sås. Äter du inte rött kött går det bra att byta ut ryggbiffen mot exempelvis kyckling, fisk eller svarta bönor. 

OVEryggbiff_1.jpg

Potatistortillas (3-4 personer)
 

400 g kokt, skalad potatis
1 stor klick smör
3-4 msk vispgrädde
150 g dinkelmjöl 
3/4 tsk salt 

Mosa potatisen, smöret och vispgrädden med händerna i en bunke. Det gör ingenting om det är små bitar av potatisen kvar men gör moset så slätt du kan. Tillsätt dinkelmjölet och salt. Knåda till en smidig deg och tillsätt mer vätska om den känns för torr. Konsistensen ska vara ungefär som en sconesdeg.  

Dela upp degen i bollar och kavla ut dem till tortillabröd. Stek i en torr medelvarm stekpanna några minuter på varje sida, tills bröden får fin färg. Lägg på en tallrik och omslut med en handduk fram till servering. 

OVErybbbiff_2.jpg

Chimichurri

1 kruka koriander
1 kruka persilja
1 röd chili
2 vitlöksklyftor 
Saften och skalet från 1 lime 
6 msk olivolja 
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk socker 
Salt och peppar

Hacka koriander, persilja, röd chili och vitlöksklyftor fint. Blanda allt i en bunke och häll på resten av ingredienserna. Rör runt och förvara i kylskåp fram till servering.  

OVErybbbiff_3.jpg 

Stekt ryggbiff

1 tsk spiskummin 
1 tsk paprika 
1 tsk cayenne 
Salt och peppar

Blanda kryddorna till en torr rub och gnid in i köttbitarna. Låt köttet ligga framme och bli rumstempererat fram till tillagning. Stek medium rare på hög värme i smör och olja. 

Jag serverade mina tacos med: 
Sallad 
Majs
Tomat
Kålrabbi 
Smulad fetaost 

OVEratt_ryggbiff_puff.jpg



AV: SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se