Recept: Tre sorters Toast!

Recept: Tre sorters Toast!

Nu är det äntligen sommar, fördrinkarnas och plockmatens årstid! Så fort solen och värmen
smyger sig fram äter vi hellre ute än inne och då lagar man gärna något som går snabbt och enkelt
att slänga ihop och håller för att stå ute en liten stund. Och visst är det roligare att äta flera små
rätter än en stor middag ibland?

Den här veckan har jag gjort tre stycken olika surdegstoasts inspirerade av några av mina favoritsmaker. Den
första varianten med rödbetor och getost är en klassiker som jag har toppat med rostade
valnötter för extra smak. Den berömda avokadotoasten från Café Gitane i New York har jag
mexifierat med koriander och lime, och sist av allt har vi min version av frukostsmörgåsen på caféet Snickarbacken 7  - sältan från den smakrika osten, syran från cornichons och sötman från fikonmarmeladen dansar i munnen.

Skär små bitar av surdegstoasten och stek i riktligt med smör tills de är gyllenbruna och krispiga. Jag föredrar att behålla skalken på men det gör man som man vill. Allra godast är det självklart att servera dessa små smörgåsar direkt, men de tål också att stå en liten stund så att ni hinner skåla en gång eller två. Bon appetit!

OVEmackor_alla.jpg

Rödbets- och getosttoast med valnötter
Smörstekt surdegsbröd
Förkokta rödbetor
Getost
Valnötter
Flytande honung
Flingsalt

1. Torrosta valnötter i en stekpanna på mediumvärme, i ca 3-4 min, tills de börjar lukta rostat och har fått en fin färg. Var försiktig så att du inte bränner dem!
2. Skär rödbetorna i skivor och lägg på det smörstekta surdegsbrödet.
3. Smula över getost, hackade valnötter och flytande honung. Salta försiktigt med lite flingsalt.

OVEmackor_valnotter_.jpg 

Avokadotoast med chili, koriander och lime
Smörstekt surdegsbröd
Avokado
Chiliflakes
Färsk koriander
Lime 

1. Mixa ihop avokado, koriander och limesaft i en bunke. Smaka av efter hand.
2. Bred avokadoröran på surdegstoasten i ett tjockt lager.
3. Strö över chiliflakes - ta extra mycket om du gillar hetta!

OVEmackor_avokado_.jpg

Toast à la Snickarbacken 7
Smörstekt surdegsbröd
Hjärtsallad
Appenzellerost (eller liknande hårdost)
Cornichons
Fikonmarmelad
Färsk persilja 

1. Skär osten i breda stavar och halvera cornichons.
2. Lägg ett salladsblad på surdegstoasten. Lägg därefter på osten, cornichons och till sist en klick fikonmarmelad.
3. Toppa med lite färsk persilja.

OVEmackor_snickarbacken_.jpg 



AV: SOFIE LUNDBERG

foodstories.devote.se