Spagetti Bolognese

Spagetti Bolognese

 

Spaghetti med köttfärssås. Varje familjs stapelrätt i köket. Jag som många andra är uppvuxen på denna kombination som man i princip inte kan tröttna på, hur ofta man än äter det. Anledningen till det är, förutom att det är vansinnigt gott, att man kan variera rätten i all oändlighet. Med grädde, utan grädde, med chili, utan rödvin, en nypa kanel, passerade istället för krossade tomater. Varje köttfärssås blir olik den andra och det är därför vi älskar den.

Själv försöker jag alltid hitta den perfekta smakbalansen mellan de fem grundsmakerna: sött, surt, salt, beskt och umami. Det innebär att man inte kan hasta fram en bra köttfärssås, den måste få stå länge på spisen och riktigt gotta till sig så att smakerna kommer fram. Man kan i princip ha i vad som helst, så länge det hjälper till att nå den där balansen.

OVEsofiekottfarssas.jpg

I det här receptet har jag använt mig av en fet högrevsfärs och den lite udda ingredienser granatäpplesirap, en sirap som används mycket i bland annat persisk matlagning. Smaken är både söt och syrlig vilket passar perfekt att avsluta den puttrande såsen med. Får du inte tag på sirapen går det bra att använda t ex en skvätt honung och vinäger, eller blåbärssylt och citronsaft. Prova dig fram och kom ihåg - ha inte bråttom!

OVEsociekottfarssa122.jpg

Spaghetti bolognese med granatäpplesirap
4 portioner spaghetti
500 g högrevsfärs
150 g gul lök
2 st vitlöksklyftor
800 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
3 msk ekologisk kalvfond
1 kruka persilja
1 kruka basilika
1 tsk paprikapulver
1 msk granatäpplesirap
Riven parmesan Ev. lite vatten

 

1. Hacka lök och pressa vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg löken och vitlöken i pannan. Fräs i några minuter på medelvärme utan att den får färg.

2. Lägg högrevsfärsen i pannan och bryn långsamt. Tillsätt passerade tomater, tomatpuré, kalvfond, paprikapulver, hackad basilika och hackad persilja. Låt puttra länge, gärna i mer än en timme under lock. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite vatten om köttfärssåsen blir för ”torr”.

3. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

4. Smaka av köttfärsen med granatäpplesirap, salt och peppar. Ta mer eller mindre av sirapen beroende på hur mycket som behövs. Smaka, smaka, smaka!

5. Servera köttfärssåsen med den nykokta pastan och riven parmesan. Njut!

 

OVEsofemlm2klkl22.jpg

 

AV: SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se