Tankar om studenten

Tankar om studenten

Studenten stundar och funderingarna är oändliga. Lycka, oro och spänning är känslor som bubblar. De tre senaste åren har varit fyllda av både skratt, tårar och utmaningar. Och trots oändliga uppsatser, svåra matteprov och oförstående lärare, så har gymnasiet ändå varit en trygg plats fylld av vänner och nya erfarenheter. Så här inför slutet blandas frihetskänslan med separationsångest, vad ska hända nu?

Men ett avslutat kapitel är alltid början på ett nytt. Ett nytt kapitel, som handlar om den viktigaste personen i ditt liv. Dig själv! 



1. Är det nu livet börjar?
– Frågan som alla studenter ställer sig. På sätt och vis är det ju faktiskt nu som livet börjar. Du har inte längre någon skola att ta hänsyn till och du kan göra precis det du känner för. Världen är din. Känns det lite läskigt? Bra! Det är precis så det ska kännas.

2. Vad SKA jag göra nu?
– Denna eviga fråga. På din studentmottagning kommer du garanterat att få svara på denna fråga 100 gånger om. Och vet du vad, du behöver faktiskt inte ha ett svar på den frågan just nu. Tiden efter studenten är en blank sida i en bok, en blank sida som du kommer att fylla med erfarenheter och nya bekantskaper under tidens gång. Bli inte stressad av att du inte har den blekaste aning om vad du vill göra! 

3. Vad VILL jag göra?
–  Som i föregående fråga, måste du här utgå från dig själv. Låt dig inte påverkas av dina gamla klasskompisar som ska plugga både här och där, eller resa både hit och dit. Känn efter ordentligt, din tid är nu och det finns ingenting som kan stoppa dig för att göra det just DU drömmer om.  

4. Vad KAN jag göra?
–Världen är din. Du kan göra vad som helst. Låt aldrig någon, någonsin säga något annat. 

5. Är det nu jag ska resa jorden runt?
– Att resa, träffa nya människor och se nya platser är ett sätt att växa. En skola i sig. Har du känt dig instängd och rastlös de tre senaste åren, då kan en resa öppna dörrar du aldrig förut hade kunnat tänka dig! 

6. ...Eller ska jag fortsätta plugga?
– Skolan för med sig rutiner, trygghet och nya utmaningar. Har du ett drömyrke i sikte är det lika bra att köra på! Men välj för guds skull det du själv vill plugga. Låt inte föräldrar eller kompisar styra ditt val! 

 7. Är jag vuxen nu?
– Både jag och nej. Jag trodde att jag var vuxen när jag för ett år sedan, lyckligast i världen, sprang ut från skolan med min vita mössa på huvudet. Men det senaste året har jag insett att jag kanske inte är så vuxen. Jag lär mig nya saker varje dag, och jag ställer mig ofta frågan, blir man någonsin vuxen? Visst, jag har flyttat hemifrån, jag betalar mina egna räkningar och jag har till och med skaffat en egen hemförsäkring. Men nya erfarenheter och lärdomar tar jag del utav varje dag, för resten av mitt liv. Den enda som kan svara på denna fråga är nog du själv, känner du dig vuxen? Ja då kanske du är det nu. 



Lycka till alla fina studenter, ni är fantastiska! 


AV: MARTINA LINDÉN
martina.devote.se