Martina möter: Emma Svensson

Martina möter: Emma Svensson

Martina Möter är en artikelserie där jag, Martina Lindén, träffar unga och drivna inspiratörer i bloggvärlden. Vi snackar om drömmar, mål och betydelsefulla minnen. Den här veckan har jag träffat den framgångsrika entreprenören och fotografen Emma Svensson

 


 

Ena dagen Kapstaden, nästa dag New York. Världsstjärnor, modemagasin och skivomslag. Detta är vardag för målmedvetna Emma Svensson. Några utav er kanske har läst hennes blogg på elle.se, andra kanske har sett hennes namn i ett välkänt modemagasin. Emma är en mångsysslare av rang och jag hörde av mig till henne för att få veta mer om yrket som fotograf i modebranschen! 

Berätta, vem är Emma?
- Jag är en mångsysslande fotograf och entreprenör. Äventyrs-wannabe och tv-serieälskare med en lång pojkvän och en bonusdotter. Jag kommer från en håla i Dalsland men bor numera på söder. Förutom mitt egna fotograferande så driver jag Studio Emma Svensson. Vi är fem anställda i företaget nu vilket är galet! Jag gillar att resa, äta god mat och musik. Mitt favoritresemål är Island som jag återvänder till varje år.

Har fotografering alltid legat dig varmt om hjärtat?
- Ända sedan jag var 11 år har jag velat bli regissör. Av en slump började jag fotografera konserter och när jag var 19 år fastnade jag totalt. Jag startade sajten Rockfoto och sa upp mig från mitt jobb efter ett tag för att satsa helhjärtat på fotograferingen. Så halva mitt liv har jag levt för det här.

I dag är du en välkänd fotograf inom modebranschen, vad gjorde du innan du landade här?
- Jag började min karriär med att stylea mina systrar som Spice Girls och gjorde hemmagjorda musikvideos i källaren. Sedan har jag haft mängder av jobb under skolåren som extrainkomst: Jobbat i skivbutik, på café, telefonförsäljning och sista jobbet innan jag blev fotograf var som restaurangchef på McDonalds. Jag har också arbetat som lärare i foto på ett mediegymnasium det var under åren jag bodde i Malmö. Att bli etablerad fotograf som kan försörja sig på sitt jobb tar ganska lång tid. Jag höll på i 8 år innan jag kunde ta ut en ordentlig lön.

OVEemma_svensson_bild_1_.jpg

För alla som är sugna på fotograf-yrket, vilka är de bästa, respektive sämsta sidorna med ditt jobb?
- Det bästa är att det är så varierat och man får vara med om så många roliga upplevelser. Ena veckan är man på Costa Rica och nästa i Kapstaden. En dag plåtar man skivomslag till Zara Larsson och nästa dag flyger man till New York för att fotografera H&M:s lansering av Alexander Wang samarbetet. Dessutom har jag världens bästa kollegor och är fri att själv bestämma vilka jobb jag vill göra. Men vägen dit är lång och du måste arbeta väldigt hårt. Det gäller att vara driven och ha uthållighet. Du lever också med konstant ångest över saker som pengar (du vet aldrig hur nästa månad ser ut och om du kommer få några jobb) och självförtroende (du blir hela tiden bedömd för det senaste jobbet du gjort). Så det gäller att prestera i en konkurrenskraftig bransch. Med tiden lär man sig hantera det men det är tufft i början. Man går på många nitar innan man hittar rätt. Det största problemet är att det aldrig går att stänga av jobbet och du jobbar alltid för mycket. Det går ut över vänner och familj. Det är svårt med balansen.

Vilka är dina viktigaste egenskaper som fotograf inom modebranschen?
- Jag är flexibel och smidig. Har mycket erfarenhet av att fotografera när det är lite krångliga situationer som ont om tid, svårtillgängligt, dåligt ljus osv. Jag är också bra på att hantera olika typer av människor, en super-värdefull erfarenhet jag fått efter att ha fotograferat alla olika typer av personer under 13 års tid. Jag är noga med att alltid vara professionell. 

OVEemma_svensson_bild_2.jpg

Vilket är ditt råd till alla som drömmer om ett yrke likt ditt?
- Man måste jobba hårt. Identifiera vad du behöver för verktyg och erfarenheter för att komma dit du vill och se till att skaffa dem på ett eller annat sätt. För några fungerar det bra att gå en fotoutbildning för andra att lära sig på egen hand. Något jag skulle göra annorlunda om jag fick spola tillbaka tiden 10 år är att assistera andra fotografer, det lär man sig massor av och så får man mycket kontakter. Var nyfiken och skaffa koll på branschen. Ta alla chanser du kan till utveckling. Våga vara modig och säga ja till saker fast du kanske inte riktigt känner dig helt trygg eller säker. Det är så man utvecklas!

Vart ser du dig själv om 10 år? 
- Jag trivs bra med att bo och arbeta i Sverige så jag kommer vara kvar här. Jag drömmer inte om en internationell karriär men jag önskar att jag får fortsätta resa en hel del i jobbet. Jag hoppas få plåta fler, större jobb för större kunder och att Studio Emma Svensson fortsätter utvecklas på samma sätt. Jag har alltid höga mål och stora drömmar men har fötterna på jorden. Jag vill fortsätta inspirera andra och utveckla branschen. Arbeta för jämställdhet och rättvisa. Jag vill vara en inspiratör och debattör som har inflytande.

OVEemma_svensson_bild_3.jpg

Vilken powerkvinna! Emma bevisar att hårt arbete alltid lönar sig i slutändan och att drömyrket kanske inte alltid är så flott som man tror. Framgång byggs av både upp och nedgångar. Glöm aldrig det! Tack Emma för en härlig, ärlig och inspirerande intervju! 
 

Följ Emmas blogg HÄR och kolla in hennes hemsida HÄR.



AV: MARTINA LINDÉN

martina.devote.se