6 anledningar till varför du INTE ska bleka håret hemma!

6 anledningar till varför du INTE ska bleka håret hemma!

Idag tänkte jag ta upp något som gjort mig extremt frustrerad senaste tiden, För några veckor sen såg jag ett youtubeklipp på en tjej som hemmablekte sitt hår och har sedan dess snöat in lite på detta haha och sett flera stycken klipp där folk sitter och bleker sina hår hemma och uppmanar sina tittare att göra samma sak. Och alltså!! Det kokar inom mig och hela min kropp bubblar över av frustration.

Jag förstår verkligen INTE varför man gör detta. Det som provocerar mig allra mest är när folk sitter och pratar som om de är kunniga men i själva verket inte har har en blekaste aning om vad det gör och påstår saker som inte alls stämmer. 

Jag scrollade även igenom kommentarerna då det var flera frisörer som hade reagerat och någon hade bland annat kommenterat "Frisörerna är arga för att folk sparar pengar nu istället för att slösa flera tusen hos frisören." Jag blir väldigt provocerad av detta haha. Jag vet att det kan vara dyrt att gå till frisören och att man kanske har varit med om dåliga frisörupplevelser. MEN man får inte heller glömma att det såklart finns en anledning till att frisörer tar betalt, man gör ju de inte bara för att jävlas med folk. Precis som alla andra branscher måste det gå runt och var lönsamt, men den diskussionen kan vi ta i ett annat inlägg. Och gällande bra och dålig frisörupplevelser så måste man ha i åtanke att frisöryrket trots allt är ett hantverk. Visst att alla kan lära sig grunderna och lära sig klippa och färga, men i slutändan handlar det om ett personligt hantverk och alla gör på sitt sätt, vilket självklart leder till olika resultat.

 

Nu till de jag tänkte ta upp i detta inlägg, varför jag avråder ALLA att färg håret hemma!

• KUNSKAP. Alltså det finns en anledning till varför frisörer utbildar sig i totalt ca 5 år (gymnasieutbildning och lärlingstimmar) och dessutom gör 2 stor praktiska prov. Det tar TID att lära sig om det är väldigt mycket kunskap, som frisör kan man i stort sett aldrig kalla sig färdig heller, för man kan alltid utvecklas och det kommer nya tekniker/trender och färger hela tiden. Bara där borde det ju kanske ringa en klocka att detta inte är något jag borde hålla på med själv. Det ligger enormt mycket kunskap bakom alla behandlingar vi gör, men som man som kund inte märker då det inte är något man pratar högt om. 

• KEMI. Blekning är en kemisk process och det är väldigt starkt och något man ska vara aningens försiktig med. Kan men inte kemins grunder och färglära så borde man inte hålla på med det. Där vi blandar färg måste det finns utsug eftersom blekningspulver dammar och kan sätta sig på luftvägarna och på så sätt kan försämra hälsan. Alltså inget och leka med! 

• PRODUKTEN. Vi har utbildningar/genomgångar om hur de produkter vi använder oss av fungerar av tekniker. Köper du en hemmablekning har du ingen aning om vad den innehåller (oftast är dessa typer av produkter av väldigt mycket sämre kvalité och oftast väldigt utspädda). Visst att det kanske står hur du ska göra men det betyder ju inte att du vet vad det är du slänger i huvudet. Väteperoxid tex, som bloderingspulver blandas med finns i flera olika styrkor. Jag antar att du själv inte kan avgöra vilken styrka du borde använda dig utav och att du kan välja mellan 3 olika styrkor när du köper en hemmablekning Man måste alltid utgå efter hårkvaliten, hur håret har behandlats innan och en rad andra olika punkter. Återigen kunskap. Allergi är också något att tänka på, hur kommer du reagera på produkten? Att slänga i massor blekning i hårbotten kommer garanterat göra ganska ont och sticka, men det finns ju såklart en gräns. Är det helt outhärdligt är det sannerligen något du regerar på och då måste du skölja. 

 

Läs hela inlägget här!

 

Bildkälla: Okidoki reklambyrå