8 läskiga podcasts att lyssna på under Halloween

8 läskiga podcasts att lyssna på under Halloween

Halloween är här men vardagen fortsätter som vanligt. Det blir mörkare och mörkare på kvällarna och ibland känns det som om dagarna aldrig ska ta slut. Den bästa lösningen på trista måndagar, eller när halloween inträffar en vanlig tisdag, är förstås att lyssna på halloweeninspirerade podcasts. Crime- och skräckpoddar har toppat listorna över de populäraste podcasts i Sverige under en lång tid. Vilken podd firar du halloween med?

  

Creepypodden

Start: juli 2015

Frekvens: 2 gånger i månaden

För vem? Den som gillar riktigt läskiga stämningsfulla och obehagliga berättelser ur verkligheten, om de är sanna eller ej är upp till lyssnaren att avgöra.

Om: Creepypodden är en av de allra mest populära podcastsen inom genren skräck och det är lätt att förstå. Ända sedan Jack Werner bestämde sig för att göra en podd av alla nätets skräckberättelser har creepypodden levererat stämningsfulla obehagliga historier om saker som skulle kunna vara hämtade direkt ur vardagen. Allt från demoner till, försvinnanden och det övernaturliga avhandlas i denna välproducerade podcast. Ha gärna lamporna tända när du lyssnar. Bara introt får det att rysa i hela kroppen.

 

Skräckpodden

Start: januari 2017

Frekvens: 2 gånger i månaden

För vem? För den som söker svar på det oförklarliga, det okända eller inte ryggar tillbaka till historier om sådant man inte trodde fanns.

Om: Skräckpodden skapades för att fylla en lucka när Jack Werners Creepypodden började komma ut varannan vecka istället för varje. Det är något poddens grundare, Jonathan Lundqvist verkligen lyckats med. Med en blandning av historier om plötslig död, nätets mest obehagliga berättelser och oförklarliga händelser vet man inte vad som är påhitt och sant när Jonathan tar oss med i sina berättelser, precis vad man kan behöva en kväll i sommarstugan.

 

Krull & Kriminell

Start: januari 2016

Frekvens: ca 1 gång i veckan

För vem? Alla, den som på något sätt är intresserade av berättelser ur kriminaliteten berättade av tidigare gängmedlemmar, yrkeskriminella och människor berörda av kriminalitet på olika sätt.

Om: Bobbo Krull träffar människor med kriminell bakgrund eller som drabbats av kriminalitet och diskuterar deras liv, beslut och händelser de varit med om. Samtalen ger ofta en bild det kriminella livet som vi annars sällan får ta del av. Spännande, fascinerande och intressant.

 

Rättegångspodden

Start: augusti 2013

Frekvens: Ca 1 gång i månaden

För vem? Den som gillar dokumentärer, spänning och samhällsfrågor

Om: Rättegångspodden berättar om uppmärksammade rättsfall genom att låta huvudpersonerna själva berätta om dem. Ljudupptagningar från rättegången där de inblandade berättar sin version av vad som hänt varvas med att poddens skapare Nils Bergman guidar lyssnarna där det behövs genom handlingen. Samspelet mellan den råa vekligheten och Nils skapar en dokumentär svår att slita sig från. Fall som tagits upp är bland annat mordet på Lisa Holm och rättegången mot Christer Pettersson.

 

Thrillerpodden

Start: januari 2017

Frekvens: ca en 1 gång i månaden

För vem? För den som gillar spännande noveller med mördare, psykopater och andra obehagliga karaktärer.

Om: Thrillerpodden ligger ofta i topp på poddlistorna och skaran som lyssnar på de välproducerade berättelserna blir bara fler och fler. I Thrillerpodden tas vi med på fiktiva historier i ogästvänliga miljöer där man sällan kan slappna av en enda sekund. Är du sugen på spänning och kalla kårar? Då är Thrillerpodden något för dig!

 

Svenska mordhistorier

Start: december 2015

Frekvens: 1 gång i veckan

För vem? Alla intresserade som är intresserade av mord, historien bakom, och varför det blev som det blev.

Om: svenska mordhistorier är precis vad namnet på podcasten säger, fast berättat på ett fängslande och spännande vis där varje avsnitt tar upp ett uppmärksammat fall där utgången blivit ett mord. Med intervjuer, ljudklipp och research går man genom varje fall och försöker ta reda på historien omkring och bakom dessa. Resultatet blir 26 väldigt lättlyssnade minuter (som känns som 2) när man sugs in i historier om sommarstugemorden i Arboga och Thomas Quick för att nämna några.

 

En mörk historia

Start: mars 2017

Frekvens: 1 gång i månaden

För vem? Den som vill dyka på djupet gällande svenska rättsfall, den som gärna tar sig tid att lyssna under en lite längre period

Om: För den som gillar att grotta ner sig ett steg till i olika svenska rättsfall är en mörk historia ett perfekt alternativ. Varje fall utgörs ofta av tre avsnitt på ca 45 minuter, men när man väl börjar lyssna glömmer man bort längden på avsnitten. En podcast som utöver rättsfallet även undersöker hur det allting ledde fram till gärningen, intervjuer med anhöriga och gärningsmännen blandas med ljudklipp från SOS, och polis bland annat. Sammantaget är en mörk historia podden som inte lämnar mycket åt slumpen vad gäller svenska rättsfall.

 

SPÅR

Start: maj 2015

Frekvens: 1 gång i veckan under säsongen.

För vem? Alla intresserade av spännande, välgjord journalistik om det svenska rättsväsendet och uppmärksammande rättegångsfall.

Om: Podcasten vars första säsong utgjorde en av anledningarna till att Kaj Linna fick resning i högsta domstolen och friades efter att ha suttit ett halvt decennium bakom lås och bom är idag en av landets mest lyssnade och populära. Journalisterna Anton Berg och Martin Johnson undersöker varje säsong ett omtalat rättsfall där allting kanske inte alltid är vad det verkar och där rättsväsendets beslut inte har fullt stöd. Under hösten 2017 är det dags för ett nytt fall och en ny säsong för SPÅR men till dess är de tidigare säsongerna ett perfekt sätt att få tiden att gå på.