Bästa växterna att odla på balkongen

Bästa växterna att odla på balkongen

Vill du odla något ätbart eller ha blommor som är fina länge? Här är tio tips på grönsaker, kryddor och blommor som fungerar utmärkt att ha på balkongen i sommar.

Möbler och belysning är inte allt – för att få till en riktigt mysig uteplats krävs det växter. Men innan du börjar fylla balkongen med blommor kan det vara bra att kolla upp om föreningen du bor i eller värden du hyr av kan ha särskilda regler för vad som gäller på din balkong. Till exempel kan det vara förbjudet att ha blomlådor som hänger utanför räcket eftersom de kan ramla ner och skada folk som går nedanför. 

Att odla egna grönsaker eller kryddor är inte så svårt som det låter. Antingen kan man så egna frön – eller så köper man helt enkelt färdiga plantor i butik. Prova gärna lite olika sorter för att se vad som funkar bäst på just din balkong.

Om man vill ha blommor som håller sig fina under hela utesäsongen ska man välja så kallade ettåriga växter. Det är blommor som ger allt vad de har under en säsong och blommor för fullt hela sommaren.

Här är tio tips på grönsaker, kryddor och blommor som trivs på de flesta balkonger. Med sol, näring och vatten kommer du garanterat få en vacker och (god) utsmyckning på balkongen i sommar!

Pelargon
Pelargoner är lättskötta och trivs både inomhus och ute på balkongen. De vill stå på en varm och solig plats och få jämnt med vattning.

Sallat
Plantera frön eller färdiga plantor i en stor och rejäl kruka med lekakulor i botten. Sedan är det bara att vattna, skörda och äta! Slarva inte med vattningen, då kan sallaten bli besk.

Chilipeppar
Chiliplantorna vill gärna ha en stor kruka, stå i ett soligt läge och ha fuktig jord – om det är soligt och varmt ute kan de behöva vatten två gånger om dagen.

Sockerärtor
Ärtor är tacksamt att odla eftersom de ger en snabb skörd och växer bra oavsett vilken sorts jord du använder. Det enda du behöver tänka på att stötta upp plantan med en pinne eller liknande som den kan klättra på.

Rädisa
Jorden ska helst vara porös och mullrik för att rädisorna ska utvecklas bra och få tillräckligt med fukt och näring. Då smakar de också bättre, brist på vatten gör rädisorna hårda och beska i smaken.

Basilika
Om du inte vill så basilikafrön går det lika bra att köpa en färdig planta i matbutiken och sätta i en kruka på balkongen. Var noga med vattningen – torkar den ut vill basilikan inte vakna igen.

Tomat
Tomatplantan trivs bäst i en stor kruka som står i ett soligt och skyddat läge. Vattna rikligt och du kommer garanterat kunna njuta av egenodlade tomater i sommar!

Mynta
Det är svårt att misslyckas med mynta, den sprider sig ofta likt ogräs i jorden. Plantan gillar sol eller halvskugga. Ja, mer än så behöver du inte tänka på – förutom att vattna förstås.

Citronmeliss
Citronmelissen är en lättodlad, flerårig växt som kan bli ungefär 70 centimeter hög. Antingen köper du en färdig planta eller så sår du frön på våren. 

Fuchsia
En klassisk sommarväxt med blommor i olika färger och storlekar. Växer bäst i halvskugga eller skugga. Passar i kruka, balkonglåda och hängande i en ampel. En mångsidig blomma, med andra ord.


Källa: Blomsterlandet

Text: Britta Persson