Därför ställer vi om klockan – allt du behöver veta om sommartid

Därför ställer vi om klockan – allt du behöver veta om sommartid

På lördag natt när klockan slår 02.00 ska visaren flyttas fram till 03.00 och vi går från vintertid (eller normaltid som det egentligen heter) till sommartid. När klockan ställs om får vi längre och ljusare kvällar, men vi förlorar också en timmes sömn vilket kan ställa till det för vissa.

– Det kan ta flera dagar att komma i rytm igen och vissa mår verkligen riktigt dålig. En fördel med den här tiden på året är dock att ljuset nu kommer tillbaka, vilket har stora fördelar på vår hälsa. Men det uppväger inte den fara som omställningen från vintertid till sommartid innebär, säger tidscoachen och författaren Dorotea Pettersson till tidningen MåBra.


via GIPHY

Medan vissa mår dåligt över omställningen reagerar de flesta av oss inte alls eller väldigt lite, eftersom det såklart är individuellt hur kroppen fungerar. Så stressa inte upp dig redan innan den förlorade timmen – du kanske hör till en av dem som inte märker av det överhuvudtaget. Faktum är att morgonpigga verkar klara övergången till sommartid bättre än kvällsmänniskor.

Men om denna omställning nu är så jobbig för vissa, varför ställer vi då om klockan? Jo, i Sverige har vi flyttat klockan fram och tillbaka i 37 år och syftet är framför allt lägre elförbrukning, fler ljusa sommarkvällar med ökad fritid i dagsljus och säkrare kvällstrafik. 

Men tidsomställningen är väldigt omdebatterad och vissa länder, som till exempel Ryssland, bestämde för några år sedan att slopa vintertiden och köra på så kallad sommartid året om. 

Vad tycker du, borde vi göra likadant eller ska vi fortsätta ställa om klockan två gånger om året?

 

Text: Britta Persson