Det finns vänner och så finns det vänner

Det finns vänner och så finns det vänner

"När är bröllopet?" frågar en killkompis på Facebook när jag lägger upp en video på mig och min bästa vän. Den föreställer oss på semester i Miami en helg. Vi äter gott, hänger på stranden och dricker drinkar. Fast vi gör allt detta med en massa kärlek. Jag skrattar när jag läser hans kommentar, men jag förstår precis vad han menar. Vi är dödskära, hon och jag. Det syns på våra skratt. Vi är kära på det sättet man bara kan bli i en bästa vän. En kärlek som en partner, familjemedlem eller släkting aldrig kommer att kunna jämföras med.

En gång, när jag bodde i min gamla lägenhet som var en hyresrätt, kom hon förbi en eftermiddag. Jag låg på golvet framför tvn med cirka sjutusen smutsiga kläder och disk runt omkring mig. Alla som känner mig vet att jag hatar smuts och stök, mitt hem är alltid städat och undanplockat. Det hänger knappt en kavaj framme och filtarna i soffan ligger alltid ordentligt ihopvikta. Men jag var inte glad just då. Hon frågar mig vad jag vill göra, jag svarar ingenting. Då säger hon åt mig att jag måste skärpa till mig, tar tag i mig och tittar så som mamma tittade på en när man fick en utskällning som barn. Det var dags att skärpa till sig. Jag hittade ingen anledning till att skärpa till mig, men jag ville gärna fly från allt och hon lovade att om vi städade hela lägenheten ordentligt skulle vi klä upp oss och gå ut efter det. 

Bara en bästa vän behandlar en med sådan rättvis men stark kärlek.

Det var första veckan i augusti och jag fyllde år den sjätte augusti. Hon undrade hur jag ville fira min födelsedag och jag svarade att jag inte ville göra någonting. Ingenting alls? Just precis, ingenting alls. Tillslut frågade hon mig om hon fick styra ihop något, bara jag lovade att komma på utsatt tid. Så jag åt en födelsedagsmiddag med min familj, gick in på toaletten och grät fyra gånger under middagen, och sen åkte jag till platsen den utsatta tiden. Femtio stycken av mina närmsta vänner var där för att fira mig. Det bjöds på hundratals drinkar, hela taket var fyllt av ballonger och när en annan vän förstörde musiken, tog det inte mer än några minuter innan hon såg till att min bästa musik gick på.

Ibland när jag vaknar på morgonen brukar jag fråga om jag får komma upp och äta frukost, och när jag kommer står det alltid ett uppdukat köksbord. Snittblommor, doftljus, massa gott att äta. Hennes kyl innehåller alltid laktosfria produkter för att jag är laktosintolerant. Hon brukar påminna mig om saker femtielva gånger fast jag nästan aldrig glömmer något, älskar allt som glittrar och är helt sjukt duktig på att glittra själv som person. Jag antar att vissa bara har det i sig.

Det finns vänner, och så finns det vänner.

 

Jag och Dasha i Miami

AV: MICHAELA FORNI