Fem grymma tips till dig med känslig hy

Fem grymma tips till dig med känslig hy

Känner du igen dig när vi beskriver en hud som lätt blir röd och irriterad? Känns det som din hud reagerar på det mesta?

Känslig hud är väldigt vanligt. Känslig hud är också något man kan utveckla, det är inte något man måste födas med. Du kan väldigt lätt irritera din hud genom att vara för hård mot den i form av för mycket produkter, fel produkter och för mycket behandlingar. En stor bov som triggat mångas hud är även för grova peelings i ansiktet.

Här kommer några tips till dig som kan lugna en rödflammig och känslig hud:

Artikeln innehåller reklamlänkar

 

1. Rosehip Oil


Att använda rosehip oil tre gånger i veckan istället för nattkräm har hjälpt många. Oljan är gjord på nypon som innehåller essentiella fettsyror och vitaminerna C, E och A som bland annat hjälper huden att återskapa kollagen, att stimulerar cellförnyelsen och motverka hudutslag, ärr och pigmentfläckar.

En av de mest omtalade Rosehip oljorna är The Ordinary 100% Organic Cold Pressed Rose Hip Seed Oil och den prisbelönta ECO Modern Essentials Organic Rosehip Oil Face Serum.

 

2. Rengör din hud med omtanke


Många har fått för sig att efter man rengjort huden ska man känna sig skinande ren, inte en enda olja kvar på huden och det ska kännas stramt. Men är det den känslan du har efter du rengjort din hud använder du troligtvis en för hård rengöring, vilket i sin tur kan skapa irritation. Du vill rengöra och få bort smutsen du samlat under dagen, men du vill inte skada din huds egna skyddsbarriär och dess naturliga oljor - som din hud faktiskt behöver.

Många dermatologer rekommenderar oftast personer med känslig hud att använda en rengöring som inte löddrar, utan snare en rengöringsolja eller rengöringskräm.

En rengöring som fortfarande rengör din hud men inte irriterar den är Organics by Saras Cleansing Oil Sensitive Skin som är en oparfymerad rengöring helt baserad på oljor. Den är till och med så skonsam att den fungerar som rengöring för barn.

Comfort Zones Remedy Cream to oil cleanser är också en populär rengöring bland de känsliga. Det är en effektiv rengöring som först känns som en vanlig krämig rengöring, som sedan går över till att bli en olja på ansiktet.

Även Lush är kända för deras oljerengöring Ultrabland som även innehåller lugnande ros och antiseptisk honung.

3. Hitta en rutin och håll dig till den

 

Kanske känner du igen dig i att bli lite för exalterad, testar femtioelva nya produkter på kort period, och samtidigt funderar på varför din hud skriker att den avskyr dig?

Det viktigaste när det kommer till hudvård, det är att man har en någorlunda fast rutin. Att använda ett serum varannan dag i en vecka för att sedan inte bli nöjd och byta till något annat är sällan bra. Så länge man inte får en stark reaktion på en produkt behöver huden minst 28 dagar på sig att vänja sig vid en ny produkt och ge dig tydliga resultat, om det inte är en instant produkt som exempelvis en ansiktsmask eller peeling. Det är viktigt att ge produkterna sin tid och hålla sig till rutinen. Sen om produkten inte känns 100%, kan man successivt byta ut produkter.

Men det är också viktigt att inte överkompensera! Din hud behöver troligtvis inte tre rengöringar och fyra serum varje dag. Det är väldigt lätt att man i ett försök att rädda huden irriterar den mer...

 

4. Var noga med solskyddsfaktor - ja, även i ansiktet!

 

Personer med känslig hud är oftast noga med solskydd på kroppen, men kanske undviker det i ansiktet. Oftast för man tycker solskyddet irriterar ansiktet ännu mer, i form av att det blir rött och att man får finnar. Detta kan snarare handla om att huden inte riktigt kan andas och att man använder sig av fel produkt.

Något som faktiskt är mer uppskattat på känslig hud i form av solskyddsfaktor är en så kallad "mist". Den går att applicera på ansiktet efter hudvårdsrutinen och även över sin makeup. På så vis skyddar den huden men täpper inte igen porerna.

Att helt avstå från att använda solskyddsfaktor i ansiktet kan leda till större irritation i huden på sikt. Att utsättas för solens strålar varje dagen utan något skydd är mer skadligt och irriterande för vår hud än vi oftast vill inse.

Biotherms Eau Solaire Hydrante Face Mist SPF50 är bra för den med oljig/blandhy medans Filorgas UV Bronze Mist SPF 50+ är perfekt för dig som vill ha mer glow.

 

5. Fundera på orsaken

 

Blev din hud väldigt irriterad helt plötsligt? Då är det perfekt läge att fundera på vad som kan vara orsaken! Det kan som tidigare nämnt bero på för mycket eller fel produkter. Men det kan också bero på så mycket annat. Du kan ha ätit något din hud reagerar på, sovit dåligt och stressat mycket. En annan vanlig orsak är att ens sminkprodukter är för porigentäppande eller att ens sminkverktyg behöver rengöras.

Det är också viktigt att inte vara så hård mot sig själv. Alla har vi perioder då vår hud inte känns som vi vill. Då den beter sig som en trotsig tonåring och gör tvärtemot vad vi vill. Se till att komma ihåg att det inte är så allvarligt, och att andas.

 

Text: Annie-Ines Michaelsdotter