Hetaste resmålen i Europa sommaren 2017

Hetaste resmålen i Europa sommaren 2017

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart är det dags att planera årets semestertripp. Vi har listat 12 ställen som kommer få dina kompisar att kasta avundsjuka blickar på ditt Instagramflöde.

Batumi, Georgien. Har du hört talats om Batumi? Det var ett poppis resmål redan vid förrförra sekelskiftet på grund av bland annat ett raffinaderi som Alfred Nobels bror Ludvig byggde för att dra in oljepengar till området. Sovjetunionen raserade Batumis glansdagar, men efter svackan är staden nu på väg uppåt igen. De senaste åren har det poppat ut många nya hotell i Georgiens bästa semesterstad. Skönt klimat, bra nattliv och rätt så billigt, vad kan gå fel?

 
Batumi. Foto: Pixabay 

Mallorca, Spanien. Förutom turistorten Magaluf, som fortfarande har ganska skamfilat rykte, har Mallorca verkligen fått en nystart de senaste åren. Den spanska ön är inte längre bara förknippat med charter. Huvudstaden Palma beskrivs ofta som ett mini-Barcelona med många mysiga caféer och ett stort shoppingutbud. Mallis är också poppis för träningsgalningar. De branta bergsvägarna passar perfekt för cykling!

 
Mallorca. Foto: Pixabay

Portoroz, Slovenien. Slovenien ligger inklämt mellan Kroatien och Italien och det lilla landet glöms ofta bort. Landet har inte så lång kustremsa, bara fyra mil, men eftersom inte allt för många turister hittar hit så räcker det gott och väl. Badorten Portoroz har landets enda sandstrand. Orten har också en tradition som hälsocenter och kurort. Om du tröttnar på havet går det att ta sig till landets snöbeklädda bergstoppar på bara några timmar.

 
Portoroz. Foto: Alamy 

San Sebastián, Spanien. Surfing, mat, stränder och stadsliv – allt finns i San Sebastian! Många matnördar åker till hit, det är nämligen den stad i världen med flest Michelinstjärnor per capita. Men det behöver inte vara flådigt och dyrt för att det ska smaka bra, de stimmiga Tapas-barerna är minst lika fantastiska. Förutom maten är det framförallt surf och strandliv som lockar i San Sebastián. Och kultur, staden utsågs till Europas kulturhuvudstad 2016.

 
San Sebastián. Foto: Unsplash

Sardinien, Italien. Gillar du kritvita stränder och turkost vatten? Åk till Sardinien! Ön, som ligger mitt i medelhavet är italienarna på fastlandets favoritresemål. Staden Alghero bjuder på pastellfärgade hus, massor av god mat och fina stränder – men det är absolut värt att ägna en dag åt att hyra en bil eller moped för att utforska ön. En perfekt dagsutflykt är La Pelosa i Stintino, en strand där James Bond gjorde en av sina scener ur filmen ”Älskade spion” med Roger Moore från 1977.

 
Sardinien. Foto: Alamy

Madeira, Portugal. Madeira förknippas ofta med pensionärer och visst, det är få unga som kliver på planet till den portugisiska ön. Men det behöver ju inte betyda att man ska hålla sig därifrån? Den fantastiska naturen och de vackra vyerna är till för alla. Djuphavsfiske, mountainbike och valsafari är tre populära aktiviteter på ön. Tänk på att om du ska ge dig upp i bergen krävs att du packat ner varma – även på sommaren.

 
Madeira. Foto: Unsplash

Atens riviera, Grekland. Det finns en uppsjö av härliga små grekiska öar att utforska – så många att vi ofta glömmer bort det grekiska fastlandet. Du behöver inte ta båten till en grekisk ö för att få bada i Egeiska havet. Längs Atens Riviera ligger stränderna som ett pärlband. I Glydada, en av strandorterna som ligger närmast Aten festade prins Carl-Philip festade sista gången som ogift på sin svensexa. Men ju längre bort du kommer från Aten, desto finare stränder hittar du!

 
Aten. Foto: Alamy

Saranda, Albanien. I Saranda finns massor av nybyggda hotell och om man letar sig bortom Albaniens största badort finns flera mer eller mindre orörda stränder. En kombination av nytt och gammalt, med andra ord. Albanien gränsar till Grekland och Saranda ligger mittemot Korfu, så det går fint att kombinera om man vill besöka mer än ett land åt gången. Maten i Albanien är en blandning av det grekiska, italienska och turkiska köket. Prisvärt är det också, den lokala ölen kostar runt en tia. Låter inte helt fel va?

 
Saranda. Foto: Alamy

Hvar, Kroatien. Hvar ligger utamför Kroatiens fastland och är en av Adriatiska havets mest solsäkra öar. Förutom sol och bad bjuder själva staden Hvar på ett roligt nattliv, pittoreska restauranger och i hamnen ligger lyxiga yatcher sida vid sida. För att ta sig till Hvar flyger man till Split och tar sedan en båt ut till ön, vilket tar ungefär två timmar. Det kanske låter som en lång och krånglig resa, men om man gillar sol och kristallklart vatten det är helt klart värt det!

 
Hvar. Foto: Alamy

Sveti Stefan, Montenegro. Googla på Montenegro och du kommer få upp bilder på den lilla ön som är en av landets mest fotograferade platser. Ön, som ligger vid orten Sveti Stefan, är ett enda stort hotell där bland andra drottning Elizabeth och Liz Taylor har bott genom åren. Om du inte vill bo just där är det bara fem kilometer till Budva, den mest populära staden på Montenegros kust. Här hittar du allt från turkost vatten till ett härligt nattliv.

 
Montenegro. Foto: Alamy

Bratislava, Slovakien. Sommar är inte är bara turkosa bad. Slovakiens huvudstad Bratislava ligger nära gränsen mot Österrike och här får du mer för pengarna än i många andra europeiska städer. Perfekt för en weekend! Gammal kultur och mysiga restauranger är ledorden – och om man av någon anledning tröttnar så är det bara sex mil till Wien. Inte illa.

 
Bratislava. Foto: Alamy

Oslo, Norge. Om du inte vill eller har tid att resa så långt är vårt grannland Norge ett hett alternativ. Åk dit på en försommarsemester och upplev ett riktigt 17 maj-firande eller boka in en weekend för att strosa runt i den lilla storstadens olika stadsdelar. Vill man vara riktigt trendig kan man förstås se var Noora, Eva, Vilde, Isak och de andra karaktärerna i SKAM håller till i serien. Turistbyrån Visit Norge har en komplett guide på sin hemsida. God SKAM-tur!

 
Oslo. Foto: Unsplash

Text: Britta Persson