JULAFTON

JULAFTON

Jag kommer från en familj där julen är en stor och viktig högtid. När jag växte upp var det det enda jag kände till, som om alla de ensamma jularna inte existerade i världen. I det lilla villa-området där jag växte upp gjorde det inte det, åtminstone inte framför ögonen på en. Alldeles säkert bakom stängda dörrar fanns alla dessa ensamma jular. Alla jular fyllda av rädsla, saknad av trygghet, överkonsumtion av alkohol, saknad av familj.

Jag är uppväxt med underbara jular. Förväntningarna som började byggas upp någon gång i mitten av november, jag minns så tydligt hur leksaksbutikerna skickade ut sina kataloger som jag och min bror bläddrade igenom och satte små stjärnor på de ting vi önskade. Jag brukade sedan skriva en prydlig önskelista med min finaste penna som jag lämnade över till mina föräldrar när det var dags. Bredvid den önskningen jag allra helst längtade efter satte jag en stor stjärna, för att de skulle förstå att den önskningen är den högsta. Den allra vackraste gåvan. Varje år var det samma sak - en hundvalp. Det tog mig ungefär 15 år i mitt liv innan jag kunde acceptera att pappa var allergisk och att det aldrig kommer att ske. Jag minns att min bror också satte en stor stjärna på sin högsta önskning och att det flera år var en ödla. Jag vet fortfarande inte om han gjorde det för att jävlas med mig som är rädd för kräldjur eller om han faktiskt verkligen ville ha en ödla. Han känns bara inte som den typen som har en ödla i ett akvarie i det blåmålade pojkrummet. Han fick aldrig en ödla, om ni nu undrar.

Förutom dessa materiella ting som i vår familj främst har varit gåvor av kärlek och sällan getts bort för att bre på konsumtionshetsen lite extra, så är umgänget högt prioriterat. Jag har en nära släkt och vi umgås som om vi alla vore nära familj. Gränserna mellan syskon och kusiner har suddats ut genom åren och vi håller alla varandra kär. Som ni förstår är jag extremt tacksam över detta. När jag var liten var detta en självklarhet, att vara omgiven av de man älskar som gav en presenter och bjöd på fantastisk mat. Idag är jag djupt tacksam över de traditioner min familj byggde åt mig redan som liten, och alltid varit noggranna med att hålla hårt i. Idag, när jag har blivit vuxen och på nära håll fått granska andra människors relation till julen som högtid, har jag förstått att alla inte är förunnade med en jul så som jag är van vid. När människor som jag håller väldigt nära och kär, utöver min familj, har berättat för mig om deras jular... då kan jag inte göra något åt att min egen glorifierade känsla kring julen blåses ut. Som om någon släcker glöden som alltid brunnit kring julen. Jag vet inte hur jag längre ska kunna njuta av allt det underbara julen tillför mig när det finns människor som jag älskar som sitter ensamma på julafton. Är det inte känt som årets ensammaste dag?

Under ett par års tid har jag känt närmast skuld för att jag firar en underbar högtid när andra som stått mig nära bara associerar högtiden med ångest, ensamhet eller tårar. Nu har jag lärt mig att jag inte kan styra över hur andra människor har vuxit upp, hur deras traditioner har sett ut eller inte sett ut och hur deras familjerelationer har format dem. Däremot kan man bjuda in och låta alla vara välkomna. Öppna upp sitt hem och sin famn. Ingen som inte vill ska behöva vara ensam på julen.

God jul, älskade ni. Ta hand om varandra. Det är det allra viktigaste.

På bild: Två bilder på mig från förra julafton som firades på mitt lantställe

AV: MICHAELA FORNI