LÄR KÄNNA JASMINE KARA

LÄR KÄNNA JASMINE KARA

När Jasmine Kara var 17 år och nedbruten av ett destruktivt förhållande hittade hon musiken. Den förvandlade henne, hjälpte henne ur mörkret och fick henne att förstå att livet faktiskt är värt att leva. Fast besluten om att bli en stjärna på artisthimlen åkte hon till USA och knackade dörr på ett flertal olika skivbolag som alla sa nej och nekade henne en chans att visa sin talang. Men nu, sex år senare, har hon tagit sig flera steg närmare sin dröm och blivit både en inspirerande sångerska och bokförfattare.
 - Mina tonår var inte lätta. Jag hade ett destruktivt förhållande med en kille som misshandlade mig både psykiskt och fysiskt. Det är en lång historia som slutade med att jag hamnade på ett psykiatriskt behandlingshem - och det var där jag hittade musiken. Min kontaktperson på avdelningen ställde en gitarr i mitt rum och när jag väl började spela kunde jag inte sluta. Då blev musiken mitt hopp och hjälpte mig att finna en väg bort från allt, säger Jasmine. 

Hon hade alltid drömt om att åka till USA. Och när behandlingen var över och musiken hennes nya hopp hade hon inget att förlora. Jasmine sa tack och hej till familjen och livet i Örebro för tre månader framåt och satte sig på flyget till New York.
 - Så fort jag kom fram försökte jag ta mig in på skivbolagen. Jag hade tryckt upp en demo i 120 exemplar men det var inte ett enda bolag som ville ta emot den... Eller ens släppa in mig för den delen. Och eftersom att jag bara var 17 år kom jag inte in på klubbarna heller, så tillslut ställde jag mig och sjöng i tunnelbanan och det var faktiskt då det tog fart. Trots min ålder blev jag erbjuden att uppträda på en nattklubb och efter det fick jag fler erbjudanden från andra ställen, säger hon. 

”Det är en lång historia som slutade med att jag hamnade
på ett psykiatriskt behandlingshem”

Hennes första besök i New York blev långt ifrån det sista. Andra gången hon åkte dit hade hennes vision om en musikkarriär börjat ta form och när hon stod på scen inne på den amerikanska klubben ”Lola’s” hände det hon knappt vågat hoppats på: Beyonce och Jay-Z klev in, en bild knäpptes av och spred sig till Sverige där en producent fick syn på Kara tillsammans med superstjärnorna och bestämde sig för att signa den unga och hungriga artisten.
 - Det krävdes många nej och mycket kraft för att nå dit jag ville. Men man ska aldrig ge upp, säger Jasmine och tillägger att musiken är ett måste för hennes överlevnad.

Och på tal om att överleva börjar den sprudlande glada Jasmine berätta mer om sin mörkaste tid och att hon flera gånger var nära på att lämna livet.
 - När det var som allra jobbigast skrev jag ett avskedsbrev, svalde alla tabletter som fanns hemma och låg och väntade på att dö. Den dagen var det inte tänkt att min mamma skulle komma hem, men hon hade glömt något och hittade mig i sista sekunden.

OVEsteven_preilloux_press_pic_1.jpg

Trots att det Jasmine berättar låter hemskt och är en aning skrämmande att lyssna på så ler hon. Det gör hon hela tiden. Hon ler och viftar ivrigt med händerna så att alla hennes guldfärgade smycken ger ifrån sig ett skramlande ljud. Jasmine Kara är idag en sprallig och livsglad tjej, otrolig tacksam för att hon lever och för att det mörker hon befann sig i inte längre existerar.
 - Jag har skrivit en hel bok om de jobbiga åren och hur jag mådde då. Den skrev jag under tiden som jag väntade på att mitt första album skulle släppas. Från början hade jag inga planer på att publicera den, skrivandet var som terapi för mig, men sedan insåg jag att jag kanske kunde hjälpa andra i samma situation genom att berätta min historia.

Det är en enorm vilja och passion hon besitter - den här relativt nykläckta artisten som nu är på väg mot sitt genombrott. Hon har under en kort tid satt ihop hela 153 låtar till sin kommande platta, har två färdigskrivna böcker som ligger och väntar på att komma ut (”tiden får avgöra om de trycks eller inte”) och för bara några veckor sedan påbörjade hon ett konstprojekt tillsammans med en barndomsvän.
 - Jag får utlopp för mina känslor i allt jag gör. Vissa av mina låtar handlar om mig själv och mina egna erfarenheter, andra om saker jag ser, hör eller tycker verkar intressanta.

”Jag rekommenderar alla att följa sina drömmar. Tänk inte
så mycket - gör det bara”

När Jasmine får frågan om hur hon skulle beskriva sig själv svarar hon ”crazy”. Sedan pekar hon på sin tvåfärgade lugg och förklarar att den på sätt och vis symboliserar att hon består av två olika personligheter - en på scen och en utanför.
 - Folk tyckte att jag var knäpp när jag skaffa den här frisyen. Men jag ville inte ha något som var vackert, jag ville ha något som var ”jag”. Dessutom kunde jag inte bestämma mig för om jag skulle färga håret blont eller svart, så jag körde på båda, säger hon och skrattar högt.

Jasmines berättelse om resan från botten till toppen, hur hon kämpade mot sitt mål och inte lät något stoppa henne, är häpnadsväckande. Att hon dessutom pratar om allt som att det vore det mest normala som har hänt gör henne beundransvärd. Hon är stark. Hon vet vad hon vill och tvivlar inte på sig själv.
 - Jag rekommenderar alla att följa sina drömmar. Tänk inte så mycket - gör det bara. Man måste vara positiv och våga bryta mönster. Hur sjukt det än låter, så är jag faktiskt glad för att jag har gått igenom allt som jag har gjort. Annars kanske jag inte hade suttit här idag.

Efter att ha pratar om sitt tidigare liv och vägen ur sin psykiska ohälsa skiner Jasmine upp ytterligare och börjar ivrigt berätta om vad hon arbetar med för tillfället - det lilla hon kan i alla fall. För mycket av det hon gör är hemligt och Jasmine verkar nästa spricka av lusten att vilja berätta varenda liten detalj.
 - Just nu åker jag mycket fram och tillbaka till USA och skriver låtar, men i sommar kommer jag synas i några svenska tv-program, syssla med mitt konstprojekt och ja… Detta är lugnet för stormen kan man säga. Det är mycket på gång, men det känns så jäkla kul, säger hon slår ihop händerna.

Är du sugen på att se mer av Jasmine? Gilla henne på Facebook HÄR, följ henne via Instagram@jasminekaras och lyssna på hennes senaste låtar på Spotify HÄR

 

AV: CAROLINE NYSTRÖM
caroline.devote.se