NYÅRSAFTON

NYÅRSAFTON

Nyårsafton - den kvällen på hela året som sitter inne med mer förväntningar än alla de andra kvällarna. Som ska sätta stämpel för det året som var och det året som komma skall. Jag måste medge att jag inte längre är ett fan av nyårsafton. Jag älskar tanken på ett nytt år och årsskifte, det öppnar upp nya dörrar och ger möjlighet att stänga gamla. Det finns något krispigt och fräscht i ett årsskifte, som att hoppa ner i en nybäddad hotellsäng eller känna doften av vårens första tulpaner. Men själva nyårsafton är ett ångestmoment för mig. Det är en kväll så fylld av krav på att göra något speciellt att den sällan blir just speciell. Det är den natten man säger farväl av ett helt år, sammanfattar det i ett andetag och lägger de tunga minnena bakom sig. Ibland är man besviken på året och ibland vinkar man av det bästa året i sitt liv, oavsett vad så känns det tungt.

Många väljer att resa bort över nyår och det är nog en klok tanke, dock har jag aldrig tänkt på det eftersom jag alltid firar julen med min familj i Stockholm så är det bara några få mellandagar och vips är nyårsafton här. Så många år som jag har kämpat för att få den perfekt. Styrt och fixat, bjudit in, bjudit ut, letat nyårskyssen och köpt nya glittriga klänningar. Det var först förra året jag valde att släppa alla de krav som nyårsafton för med sig. Året innan, 2010/2011, ville jag så gärna att det skulle bli perfekt. Två av mina nära personer i livet strävade åt olika håll och jag försökte desperat få dem att enas om en middag att gå på, en fest att attenda, så att jag kunde få räkna ned tolvslaget med de båda. Jag lyckades, men det resulterade i att båda var halvnöjda och en månad efter att han och jag kysste varandra på tolvslaget och lovade att ge varandra allt det kommande året, ja en månad senare gjorde vi slut. En timme efter det löftet hamnade vi i ett oändligt bråk. Någonstans där slutade jag tycka att nyårsafton måste bli mer speciell än årets andra kvällar. Hädanefter får de bli som de blir, tänkte jag då och så ska det fortsätta.

Nu kanske jag låter som Grinchen fast i nyårsform och för er som älskar den här högtiden ber jag om ursäkt. Jag vill inte förstöra spänningen i denna natt för någon. Men jag tycker också att det är viktigt att berätta för er andra som inte gillar den att ni är inte ensamma. Vi är ett helt gäng som får ångest och något som kryper i kroppen när vi tänker på nyårsafton. Och det känns lite mer uthärdligt när jag tänker att vi är flera som inte vill eller orkar med pressen. Som bara vill blunda och skratta som vilken lördagsnatt som helst - varken mer, varken mindre.

Oavsett om ni är för eller emot nyårsafton, vilka minnen ni har från föregående år eller vilka minnen ni hoppas skapa kommande år (eller redan ikväll)... oavsett vad så vill jag önska er ett gott nytt år. Oavsett om den här kvällen blir exakt som vi hoppats på eller inte alls, så håller jag mina tummar för att vi alla får det bästa året i våra liv. Som bjuder på en ljuvlig vår, en värme som verkade missa oss förra året, vänner som håller en kär och kanske en kärlek som värmer när höstens kyla faller på. Jag önskar er all lycka, värme och kärlek för året 2013.

Välkommen 2013. Vi är redo för dig.

På bilden: Nyårsafton förra året, när vi skippade hetsen och åt en trevlig middag hemma hos mig följt av lite fyrverkerier och dans.

AV: MICHAELA FORNI