Så skiljer sig spelfilmen från tecknade ”Skönheten och Odjuret”

Så skiljer sig spelfilmen från tecknade ”Skönheten och Odjuret”

I dag, fredag 17 mars, har den nya versionen av ”Skönheten och Odjuret” Sverigepremiär. Mycket är sig likt – men vissa saker är annorlunda jämfört med den tecknade filmen från 1991. Här är fem saker som skiljer filmerna åt.

OBS! Artikeln innehåller spoilers.

Foto: IBL

Belle är en uppfinnare. I den tecknade varianten från 1991 är det Belles pappa som är den uppfinningsrika, men i den nya versionen tillverkar han istället speldosor. ”Vi skrev en bakgrundshistoria till Belle som var att hon uppfunnit någon form av tvättmaskin, så att istället för att tvätta för hand kunde hon använda den tiden till att läsa. Så ja, Belle är en uppfinnare”, har Emma Watson, som spelar Belle, berättat för Entertainment Weekly.

Foto: IBL

Belle och Odjuret får bakgrundshistorier. I filmen från 1991 får vi inte veta så mycket om Belle och Odjurets förflutna. I den nya filmen får vi däremot reda på att Belle föddes i Paris men att hon och hennes pappa var tvungna att fly på grund av att pesten härjade i staden. Sjukdomen ledde bland annat till Belles mammas död. Vi får även veta att Odjuret växer upp utan sin mamma och att hans pappa inte var så snäll och ansvarstagande. 

Foto: IBL

Trollkvinnan spelar en större roll. I den första filmen får vi se hur en trollkvinna förhäxar Odjuret eftersom att han inte ger henne tak över huvud en kall och stormig vinternatt – sedan försvinner hon. Men i den nya filmen har hon en större roll och dyker upp flera gånger under historien.

Foto: IBL

Personalen påverkas mer av förbannelsen. Det räcker inte med att Odjurens personal förvandlats till möbler och husgeråd – i den nya filmen förlorar de mer och mer av sina mänskliga drag allt eftersom tiden går.

Foto: IBL

LeFou är gay. I originalet verkar det visserligen som att LeFou är en aning besatt av Gaston, men i den nya filmen är han mer än bara förtjust. Filmens regissör Bill Condon har nämligen bekräftat att han är gay och att det kommer märkas extra tydligt i en av filmens scener. LeFou är därmed den första uttalat homosexuella rollfiguren i en Disneyfilm.

Men ja, även om det finns en del skillnader är mycket sig likt. Kolla in dessa två trailers, sida vid sida, så förstår du vad vi menar:

      

 

Text: Britta Persson