Smörstekt gnocchi med ugnsrostade grönsaker

Smörstekt gnocchi med ugnsrostade grönsaker

 Om jag får välja en pastarätt att äta varje dag för resten av livet så är det nog denna. Det här är en vegetariskt rätt som är perfekt att bjuda många personer på. Just det här receptet skrev jag för fyra personer men det är egentligen bara storleken på stekpanna och ugnsplåten som avgör hur mycket du kan laga.
Och jag tror att ju mer du gör desto bättre - för den här goda rätten kommer att gå åt!
Grönsakerna jag använt är en mumsig blandning av mina favoriter, men har du andra funkar det också. Kanske lite morötter och palsternacka vore gott?  

Är man väldigt ambitiös kan man göra gnocchin själv och imponera lite ytterligare på sina gäster, men jag tycker att den färska gnocchin man kan köpa i butik funkar alldeles utmärkt. Steker man dem som i det här receptet behöver de inte kokas och det ger en krispig, smörig yta som smakerna från vitlöken, chilin och kryddorna fastnar på.

OVEgnoooccchhii_.jpg

Du Behöver:  

500 g färsk gnocchi 
1 vitlöksklyfta
1 röd chili 
En stor klick smör
2 msk crème fraiche 
Saften från 1/2 citron 
Olivolja
1/2 kruka persilja
1/2 kruka basilika
100 g parmesanost
Salt och peppar
Pinjenötter

OVEp1190325_2.jpg
Ugnsrostade gr
önsaker:

250 g körsbärstomater
1 fänkål
1 röd paprika
2 st små rödlök
1 spetskål
1/2 citron 

1. Börja med ugnsgrönsakerna. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkål, paprika och rödlök i ca 2 cm stora bitar. Skär spetskålen och citronen i fyra klyftor. Lägg de skurna grönsakerna och körsbärstomaterna på en plåt och ringla över olivolja, krydda med salt och peppar. Tillaga i ugnen i ca 15-20 min.

2. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna på medelhög värme. Rör runt tills pinjenötterna har fått färg, var försiktig så att de inte bränns vid. Lägg pinjenötterna i en skål vid sidan av. 
 
OVEp1190318.jpg 

3. Hetta upp stekpannan igen med lite olivolja. Hacka vitlök och chili och lägg i pannan, blanda runt en stund tills det har blivit lite mjukt. Tillsätt den färska gnocchin och rör runt i några minuter. 
 

4. Lägg i en stor klick smör i pannan med gnocchin och stek i ytterligare 5 minuter tills gnocchin har fått en fin färg.


5.
Hacka persilja och basilika grovt. Lägg kryddorna i pannan och rör runt. Lägg i en klick crème fraîche och saften från citronen. Blanda runt.

OVEp1190333.jpg 

6. Ta ut grönsakerna ur ugnen och blanda ner allt utom spetskålen och citronen i pannan med gnocchin. Riv över parmesanost, salta och peppra efter smak. Lägg pastan i tallrikar och toppa med pinjenötterna, lite mer riven parmesan, en klyfta spetskål och en klyfta citron. 

 


AV: SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se