SÖNDAGSINTERVJU: SANDRA BEIJER

SÖNDAGSINTERVJU: SANDRA BEIJER

Hon har ett åtta år långt digitalt dagboksarkiv, tusentals bilder från minnesvärda ögonblick sorterade på internet och hon har troligtvis blottat sina känslor via den moderna tekniken mer än någon annan. Sandra Beijer är en av Sveriges mest omtyckta livsstilsbloggare och får läsarna att känna igen sig i djupa texter, korta vardagsrader och vältagna fotografier.

Bloggerskan har de senaste två och ett halvt åren bott i staden som aldrig sover, New York, och är nu på en kort visit i Sverige för att snart ge sig vidare ut i Europa. Nästa stopp: Paris!

 - Jag har bott i New York i två och ett halvt år och jobbat som copywriter. Jag bestämde mig redan efter att jag var klar med min utbildning på Berghs i Stockholm att jag någon gång ville flytta till New York, och när jag kände trygg i mitt yrke som copywriter översatte jag min portfolio till engelska och skaffade en amerikansk agent som hjälpe mig och min kreativa partner att söka jobbintervjuer. När jag blev anställd fick jag hjälp av arbetsgivarna med att fixa visum och allt det där, säger Sandra.

Hon sitter med ena benet uppdraget på den mjuka fönsterbänken och pillar med sina vita strumpbyxor. Sandra berättar om sin långa bloggkarriär, kärleken till text och hennes förmåga att fånga läsarna med sina känslosamma och öppna ord.

 - Ju mer personlig jag är desto mer märker jag hur lite det spelar någon roll att mina läsare vet så mycket om mig. Att blotta mig själv, ge ut mitt hjärta till massa människor som jag inte känner kan nog ge stöd åt andra människor som kanske är i samma situation som mig själv och vi kan hitta varandra i det. Jag har aldrig fått någon negativ kommentar om att jag skulle vara för personlig, utan det är mer som att vi är ett litet gäng som tar hand om varandra och det känns väldigt fint, säger hon och lägger huvudet på sned.

OVE8515261855_7dfdb316b1_z.jpg

En av situationerna där Sandra troligtvis har varit ett stöd åt många var för ungefär ett halvår sedan, då hon och hennes pojkvän bröt upp efter ett fyra år långt förhållande. Många kanske känner vemod inför att skriva om sitt brustna hjärta till okända människor – men inte Sandra. Det var det bästa hon någonsin gjort. Det blev hennes terapi.

 - När jag och mitt ex gjorde slut bestämde jag mig direkt för att vara öppen med det på bloggen och det hjälpte mig i processen att komma över honom. Skrivandet har alltid varit väldigt terapeutiskt för mig och bloggen är min kanal där jag får utlopp för känslor som jag kanske inte visar i det verkliga livet.

 Har du några tips till människor som har fått sina hjärtan krossade? Hur går man vidare?
 - Man måste tillåta sig själv att vara ledsen, för det får man vara! Man ska också försöka att inte stänga in sig. Jag förstår att de första veckorna kan vara skitjobbiga och man kanske inte ens orkar gå upp ur sängen, men då är det viktigt att ta stöd från kompisar, berätta att man mår dåligt och faktiskt hitta på saker. Gå och fika, festa, gå på bio – vad som helst!

Sandra fyller på sitt glas med mineralvatten och tittar ut genom fönstret där ett folktomt Nytorget står naket i väntan på trädens grönska. Hon berättar att det för tillfället inte finns någon ny kärlek i hennes liv. Hon trivs strålande som singel och ser fram emot att ensam ta sig an Paris för att se vad livet och staden har att erbjuda.
 
 - Det var länge sedan jag bestämde mig för att bo en period i Paris, men jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska göra där ännu. Jag har jobbat med reklam i snart sex år och har under hela tiden haft bloggen vid sidan av. Jag har lagt ner extremt mycket tid på den men samtidigt alltid tänkt ”Nej, att blogga kommer inte vara för alltid”. Men nu har jag faktiskt tjänat pengar på den väldigt länge, så efter allt det här med uppbrottet och när jag plötsligt blev min egen kände jag att jag ville göra saker som jag länge tänkt på. Om jag inte provar att leva på min blogg ett litet tag och gör sådant som jag tycker är kul kommer jag nog ångra mig när jag är 35 år, säger hon.

OVE8192837355_f5b5abb551_z.jpg

Sandra har bloggat sedan år 2005 och det hela började med att hon hade tråkigt och otroligt mycket dötid över på sitt sommarjobb som receptionist.
 - Jag och min kompis startade niotillfem där vi skrev till varandra från våra sommarjobb, typ ”hej, ska vi äta lunch snart”, haha!

Men inte trodde väl Beijer då att hon flera år och bloggportaler senare skulle ha en av Sveriges mest besökta blogg med både internationella och nationella läsare.

Hur tror du att folk som läser din blogg skulle beskriva dig?
 -
Gud, vilken svår fråga! Jag har faktiskt aldrig fått den frågan förut. Det är väldigt svårt att veta, men jag tror att folk ser mig som pigg och glad och… Jag vette sjutton, alltså. Jag framstår nog som lite mesigare än vad jag faktiskt är. Den kritik som jag fått har handlat om att jag liksom är lite för gullig. Och jag kanske är lite mesig, det kan jag tänka mig, men det är ju min blogg och sådan jag är. Det mesta som finns i den - det är ju jag!

Hon verkar säker på det hon gör, tjejen som sitter där med en perfekt klippt page och en behaglig rödlätt hårfärg. Sandra har hittat ett vinnande koncept. Ett koncept som hon trivs med och som får andra att trivas med henne.
 - Jag är väldigt ärlig och personlig i min blogg. Och visst, det är ju en förskönad livsstilsblogg men det är för att jag plockar ut de delar som jag själv skulle vilja läsa. Jag försöker skriva om det mest intressanta ut mitt liv samtidigt som försöker få mina läsare att förstå och hänga med på vad som händer. Det är ofta sådant som jag själv kan irritera mig på i andras bloggar, att jag inte fattar. Helt plötsligt kanske personen är i ett annat land och då tänker jag ”Du måste ju berätta det!”. Jag försöker se min blogg som en narrativ historia. Nästan kanske som en bok som aldrig tar slut, säger hon och tittar återigen ut genom fönstret.

OVE5977889399_285f79cee0_z.jpg

De som följer Sandras blogg är väl bekanta med hennes vänner och vet att något av det bästa hon vet är att umgås tillsammans med dem. Hon har fyllt oräkneliga inlägg med bilder från härliga festkvällar, galna nätter och trevliga middagar. Hon är mån om sina relationer och förklarar att vännerna är det viktigaste hon har och att hon älskar att ha kul.
 - Det var det bästa med att bo i New York, att det var fredag varje dag! Och det är sådant som gör mig glad; fredagar, hänga med kompisar, dricka vin, hångla, äta jättegod mat – framför allt spaghetti – och att se en svinbra film på bio. Allt det essentiella i livet, säger hon och viftar ivrigt med händerna.

Trots att hon har gått igenom smärtsam hjärtesorg verkar hon ha en lättsam inställning till allt som sker. Hon känns säker på det osäkra. Hon är gärna spontan men vill alltid ha en stadig grund och tar en dag i taget med vetskapen om att livet har mycket och alltid mer att erbjuda. Sandra berättar att hon älskar att vara vuxen, att det är det bästa som har hänt henne, men att även hon har varit ung och osäker.

 - Som 15-åring var jag väldigt bräcklig och trodde att jag skulle vara ensam hela livet. Jag hade kompisar, men var ganska nördig. Fick liksom inte hångla och så… Men allt det där kom ju så småningom. Fast då ville man bara leva nu, nu, nu! Idag skulle jag vilja säga till 15-åriga mig att det löser sig, var inte orolig. Du kommer få en kille, du kommer få bröst och bli bjuden på de där festerna som vill gå på. Och du kommer få jobba med det du tycker är kul.

Hennes historia är vacker. Pratet om passionen för att skriva, att det är hennes terapi, och om rastlösheten och viljan att se världen. Att passa på att leva nu, att göra det man vill och att fokusera på det fina i livet. Inte konstigt att hon är en sådan stor inspirationskälla för en så pass bred publik som hon faktisk är. Sandra Beijer, som bara en vecka efter att den här intervjun ägde rum släppte nyheten om att hon under år 2014 ska lansera en skönlitterär bok, bevisar gång på gång att hon är en tjej att räkna med. Att hon är sig själv – öppen, ärlig och genuin.TEXT: CAROLINE NYSTRÖM
caroline.devote.se
BILDER: SANDRA BEIJER
rode.net/niotillfem