Vinn boken "Dagens Oufit - och andra inlägg i modebloggsdebatten"

Vinn boken "Dagens Oufit - och andra inlägg i modebloggsdebatten"

Hur kom du på att du skulle skriva boken?
– När jag startade Modette så blev jag totalt insnöad på modebloggar – vi hade ju bloggare anställda på redaktionen som redaktörer och modeassar och vi intervjuade bloggare i tidningen till exempel. När jag sedan slutade på Modette förra våren så fanns tanken på att sammanfatta allt som hänt i bloggosfären och kanske skriva det man inte läst tusen gånger redan. Och så föddes boken!


Foto: Angelica Engström


Du skriver inte om modebloggande män i din bok. Hur kommer det sig? Är män sämre på mode?
– "Män" är lite väl brett för att generalisera om alls, men nej, modeintresserade män är inte sämre på mode än modeintresserade kvinnor är. Däremot är antalet manliga, stora modebloggar fortfarande ganska litet, och framför allt så är det de kvinnliga modebloggarna som utgör fenomenet – det är de som tjänar pengar, de som gör karriär, de som får pryda omslag och dansa i Let's Dance. Om några år kanske det är dags att skriva en bok om de manliga modebloggarna, men den får någon annan skriva...


Du nämner i din blogg att Blondinbella inte är en modebloggare. Vad för kriterier bör man uppfylla, enligt dig, för att vara en modebloggare?
– Kort och gott – majoriteten av inläggen ska handla om mode, vilket är ganska logiskt. Mode är dessutom mer än "kolla vad jag handlat på rean" eller "det här har jag på mig idag", så av en bra modeblogg önskar jag mig personligen också koll på trender, kunskap om designers och ett intresse för vad som händer utanför den egna garderoben. Blondinbella säger dessutom själv att hon absolut inte skriver någon modeblogg, så varför inte ta henne på orden?


Vem tycker du har den bästa modebloggen?
– Agnes Braunerhielm på Rodeo. Hon skriver mest insatt, avslöjande, filosoferande och passionerat om modevärlden. Fick jag önska en enda förändring i Agnes blogg så skulle det vara att hon började ta dagens outfit-bilder faktiskt. Inte för att det är ett måste för en bra modeblogg utan för att Agnes har en otroligt häftig garderob och klädstil.


Hur stort inflytande har bloggarna på dagens mode?
– Samma sak där, det går inte att generalisera. Vissa bloggare har en viss typ av makt, som "shoppingmakten" som Elin Kling har – om hon bloggar om ett plagg som finns i butik nu är risken överhängande att det tar slut direkt. Men ALLA bloggare har inte makt, och makten är ganska begränsad. Däremot har modebloggosfären lyckats förändra både modebranschen och mediabranschen till viss del, genom att bloggare nu blir bjudna på visningar och genom att modemagasinen tar in bloggare på sina sajter och anpassar innehållet i tidningarna för att kompensera för bloggarnas överlägsna snabbhet till exempel.


Vi har nu möjlighet att tävla ut två exemplar av boken. För att vinna boken vill vi ha en motivering på vem NI tycker är det bästa modebloggaren, och varför. Lycka till!