Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

Ca 16 bitar½ g saffran (1 påse)2 ½ dl mjölk, fingervarm25 g jäst1 nypa salt½ dl strösocker1 ägg50 g smör, rumsvarmt7–9 dl vetemjölFyllning150 g mandelmassa50 g smör, kylskåpskallt½–1 tsk stötta kardemummakärnorca ¾ dl strösockerGarnering1 äggpärlsockerGör så här1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.