Catering av olika slag

Jag får ofta frågor om vilka typer av catering som passar för olika typer av evenemang. Mitt svar lyder alltid på samma sätt: Det finns inga lösningar som är rätt eller fel! Smaken är som baken, och allt det där vi lär oss när vi växer upp.Det viktiga att tänka på när man skaffar catering inför en tillställning är hur många gäster som ska dyka upp. Detta är både viktigt för att kunna uppskatta vilken mängd som lämpar sig, men det kan också säga mycket om vilken bredd man bör ha på maten. Om det är ett mindre, privat evenemang där 10 välbekanta personer ska samlas för middag kan man lätt bestämma meny som de flesta kommer att uppskatta. Är evenemanget däremot av större storlek, med 150–200 sittande gäster, kan det vara knepigare. Och det gäller att man ställer sig ett antal frågor innan man skickar iväg en förfrågan till ett catering-bolag. Man kan tänka sig att det, bland dessa hundratals människor, finns en relativt stor mängd som äter vegetariskt eller veganskt. Därför är det viktigt att menyn välkomnar även dem. Detsamma gäller för glutenintolerans, laktosintolerans, skaldjursallergi och allergi mot en rad andra saker. Så bär detta med er som tips: Ju fler gäster som dyker upp, desto större bredd bör ni se till att ha på maten som serveras.Nu till det lite roligare! Catering har växt till att bli ett omåttligt populärt inslag på många evenemang i Sverige. Från studentfiranden, bröllop och stora fester till mindre middagar. Under de senaste 10 åren har massvis med nya spännande menyer dykt upp på marknaden, och jag har testat många av dem genom mitt jobb. Jag ska nu kort nämna ett par av de mer originella versionerna som finns att tillgå idag:Catering-buffé med norrländskt temaFaktum är att den norrländska maten tillhör ett av de absolut mest traditionella och äldsta svenska köken. Maten innehåller ofta smarriga kantareller och västerbottenost. Röding, lax, älgkött och annat vilt är också vanliga inslag.Catering med hösttemaDet är ofta lite deppigt när sommaren är slut och kylan och mörkret kommer tillbaka. Men tacka vet jag maten som kommer tillbaka under den här delen av året. Detta gäller även på många av de bufféer som serveras under höstmånaderna. Kräftor, blåmusslor, rotsaker och kalops är bara några av de inslag som jag har sett på dessa menyer. Jag återkommer med fler tips på härliga menyer snart igen.Ha det bra till dess!