Recept på Glögg med Svagdricka

En välsmakande hembryggd Glögg impar bra på bekantskapen.   Ingredienser: 5L Svagdricka. 2.5kg Socker. 500g Russin. 2st Kanel stänger. 1st Vaniljstång. 1påse Kardemumma kärnor. 1 och en halv påse nejlockor. En mindre bit färsk ingefära. 4st råa potatisar. 50g Bakjäst. Börja med att skala och skiva potatisen i bitar som går ner i det tänkta jäskärlet, jäshink eller damejeanne valet är ditt, stoppa sedan ner potatisen i jäskärlet, häll sedan över svagdrickan.Nästa steg är att stoppa i jästen(Smula), rör om och låt stå en stund.Häll sedan ner de övriga ingredienserna och förslut jäskärlet med lock eller kork, setill att ha ett jäsrör(Vattenlås) i locket för att kunna släppa ut syre men inte få ner nytt. Notis: Glöm inte att fylla vattenlåset till hälften med vatten. Nu är det bara att vänta 3-5 veckor helt beroende på vad man har för rumstemp hemma, glöggen kommer börja jäsa och producera alkohol, alkoholhalten kommer hamna på ca 14%. Nu är det dax för flasktappning, antingen genom tappkran om du har sådan i din hink eller med en så kallad hävert, smartast är att använda sig av en hävert och flytta över glöggen till ett nytt kärl med tappkran för att slippa få med allt gucka på botten som blir i den första hinken... så hur ni en gör, ta inte med bottensatsen eller ingredienserna som finns i hinken. Nu är det bara lagring som gäller, glöggen blir såklart godast om den får stå tills nästa jul men går självklart att dricka rätt omgående, kanske efter 1 vecka på flaska, men som sagt den blir godare om den står i ca 6månader.   Notis: Tänk på att allting som används inom bryggning måste vara sterilt, annars finns chansen att man börjar odla bakterier eller mögelsvamp i hinken istället för Glögg =) Rekommenderar en jäshink på 10-15L Länkar: 15L Hink med tappkran! Hävert! Rengöring!