Ett försök att ta tillbaka fläskkotletten

Jag gissar att jag inte är den enda som följt årets säsong av Sveriges Mästerkock? Tycker det är bra inspiration till min egen matlagning och så är jag sjukt imponerad över vad de lyckas åstadkomma på så kort tid och med all den pressen! Är det någon som vet dock, om det verkligen går till exakt så som vi ser det på tv, eller om de ibland får hintar av vad som ska komma? Det känns ju som en omöjlighet att ha så mycket recept, idéer, tekniker och kreativitet på lager? Jaja, oavsett hur det ligger till så är de fantastiskt duktiga, inget snack om den saken! I finalen förra veckan skulle de bland annat tillaga en lunch innehållande fläskkotlett. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i fläskkotlett, jag minns det som torr, grå och tråkig tisdagsmat hemma hos oss. Ofta ackompanjerad av kokt potatis och creme fraiche. Föda, men inte särskilt spännande direkt. Den minnesbilden i kombination med att jag äter ganska lite kött har gjort att jag faktiskt aldrig lagat en fläskkotlett själv.  Det intressanta i Mästerkocksfinalen var att båda finalisterna fick kommentarer om att deras fläskkotletter blivit just torra. Det är ju ett torrt kött, så det är klart att det är svårt att få saftigt. Dock sporrades jag lite av det och såg det som en utmaning, jag ska minsann lyckas laga en saftig fläskkotlett! Får jag för mig något då jäklar ska ni veta att jag är målmedveten. Jag googlade recept och tekniker, läste och jämförde. Köpte två jämnstora kotletter. Tog ut köttet ur kylen i god tid, torkade av ytan och saltade ordentligt. Hettade upp pannan med mycket fett enligt konstens alla regler. Tricket sedan är tydligen att inte steka klart kotletten utan låta den gå klart i ugn. Allt hade gått strålande i stekpannan och ytan var fin, jag var övertygad om att det här skulle bli riktiga vinnarkotletter. Så vad händer? Jag glömmer sätta timer, ställer mig och diskar och vips så har det gått 10 minuter! Mina kotletter har en innertemperatur ca 10 grader för hög... Det blev himla gott ändå som tur var men jakten på saftiga kotletter är inte över än...