Italien

Jag bodde i Italien för några år sedan, läste min master i Milano. Det var mycket då min passion för mat tog fart. Jag insåg att samma sallad som jag gjort hemma smakade mycket bättre i Italien. Alla grönsaker var liksom godare, och att tom den enklaste mataffär hade ett utbud av både ost och charkuterier som var större än en välsorterad saluhall här hemma, ja det gjorde att jag fick mersmak. Dessutom hade jag turen att bo på en gata som hade marknad varje fredag. Att få börja dagen med att strosa mellan stånden och studera alla italienska nonni som handlade inför helgens middagar, det är något jag fortfarande saknar! För det är inte en lögn att italienare är passionerade matälskare. Mat för dem är som vädret för oss svenskar, man kan alltid förenas kring mat och matprat. Jag minns ett av mina första grupparbeten under masterprogrammet jag läste. Vi träffades hemma hos Gian Maria för att skriva ihop en kortare text tillsammans. Pluggdiskussionerna övergick snabbt till prat om mat, och innan jag förstod vad som höll på att hända satte någon ett glas vin i min hand, medan Gian Maria förberedde en pizzadeg.  Det var då jag lärde mig att plugga i kombination med mat och vin, det är den bästa sortens plugg. Man har galet trevligt och blir mer kreativ på köpet. Sen att det inte är så effektivt är väl inte hela världen.. Effektivitet är ju inte italienarnas grej som ni säkert vet, men varför ska man egentligen ha så bråttom?