Matens Dag

Igår när jag scrollade runt på Instagram dök nedanstående bilder upp tätt efterföljande varandra. Samma dag var det alltså "National Grilled Cheese Day" (i USA), "Linssoppans Dag" och "Internationella Lakritsdagen". Jag gillar det här med olika mathögtidsdagar, men börjar det inte gå lite över styr? Och mest av allt undrar jag, vem bestämmer när det är en viss maträtt eller råvaras dag? Jag googlade runt lite men det var svårt att hitta något om just vem som instiftar en ny matdag. Det visade sig iallafall att Lakritsdagen initierades i USA 2004, men stod inte av vem. National Grilled Cheese Day är också amerikansk men Linssoppans Dag däremot verkar vara mer lokal och startades på initiativ av tre matbloggare. Ni kan läsa om det här. Verkar alltså som att vem som helst kan starta en egen mathögtidsdag?Vad säger ni, finns det någon maträtt eller råvara vi borde hylla lite extra?Förövrigt tycker jag Instagram är guldgruva när det kommer till att hitta bra matinspiration. Eller ja, inspiration till vad som helst egentligen som man är intresserad av. Jag följer diverse kockar, matkreatörer, restauranger mm., och det är kul att på ett smidigt sätt kunna inspireras från så många olika håll samtidigt. Jag brukar ta print screens på bilder som tilltalar mig lite extra, så samlar jag alla i en mapp på datorn. Lite smånördigt sådär men himla smidigt :) Heja Instagram!