Vårsol och sista-veckan-före-löning-middag

Denna helgen har Stockholm verkligen visat sig från sin bästa sida! Efter alldeles för mycket gråväder och snö i början av mars har det äntligen vänt! Jag har nyss kommit in efter att ha druckit kaffe på en bänk i solen. Finns få saker som gör mig så lugn och lycklig som värmen från den första vårsolen. Med vårens ljus kommer även energin tillbaka, och det är så skönt att få känna sig inspirerad igen tycker jag. Samtidigt vill man inte spendera lika mycket tid inomhus, och det blir mindre tid i köket, till och med för mig.. Så för att kunna maximera vårsolen och även hålla igen på utgifterna såhär i slutet av månaden bjuder jag på ett snabblagat och billigt recept idag – svampsoppa med citron. Soppa är bra mat såhär tidigt på våren tycker jag. Det är lätt att vara lite optimist när man klär på sig, och man väljer gärna den lite tunnare vårjackan, fastän det egentligen inte är riktigt så varmt.. Soppa är alltså perfekt att värma sig med när man kommer hem igen och känner sig lite frusen. Kombinationen sen av det syrliga från citronen och creme fraichen med den milda svampsmaken tycker jag är ljuvlig! Bönorna i gör också att den mättar bra, och med ett gott bröd är man hemma. Snabb, enkel, billig, men ack så god! Svampsoppa med citron och vita bönor·        1 gul lök·        2 vitlöksklyftor·        1 buljongtärning·        1 liter vatten·        250 gr svamp, valfri sort (blanda gärna!)·        400 gr vita bönor (jag blötlägger och kokar själv men 1-2 burkar ungefär, beroende på hur tjock du vill ha soppan)·        2 dl creme fraiche·        1 citron·        Salt & Peppar Hacka och fräs lök och vitlök i lite olja. Hacka sedan ner svampen och stek den tillsammans med löken i några minuter. Tillsätt bönor, buljongtärning och vatten, låt allt koka ca 10 minuter. Tillsätt sedan i creme fraiche, rivet citronskal från hela citronen och saft från halva citronen. Mixa soppan slät och känn av konsistensen. Vill du ha den ännu tjockare är det bara att låta den koka lite till. Smaksätt med salt och peppar. Ät & Njut! Ört- och ostfrallorna på bilden visade sig vara alldeles magiska till. Recept kommer i ett senare inlägg!