Glutenfritt julbröd

Nu går vi mot jul och jag är en riktigt brödälskare som ni redan vet. Julvört i all ära men för att inte hinna tröttna för fort är det bra att variera brödet och det här är en ny favorit hemma hos mig. Det är smaker av julen och det blir riktigt saftigt med lingonen. Glutenfria degar är kladdiga och även denna blir kladdig, så bli inte orolig! Brödet klarar sig i några dagar i kylen men vill du spara det så skär upp i skivor och frys ner. Är du diabetiker och tänker på sockret så skippa sirapen! Det går utmärkt utan.   Ingredienser:65 gram Linfrön100 gram Solrosfrön  60 gram Sesamfrön 120 gram Bovetemjöl1 dl Boveteflingor 1 msk Psylliumhusk  3 tsk Pepparkakskrydda  2 1/2 dl kokande vatten 55 gram majsmjöl 55 gram rismjöl Salt 2 tsk Bikarbonat 25 g Jäst  1 1/2 dl Frysta lingon 1 dl Mörk sirap (valfritt) 1 1/2 dl Filmjölk Gör så här:Blanda linfrön, solrosfrön, sesamfrön, psylliumhusk och pepparkakskrydda i en bunke. Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svalna ca 15 minuter.Blanda de olika mjölsorterna tillsammans med boveteflingor, salt och bikarbonat. Tillsätt den i fröblandningen.Smula ner jästen och häll i filmjölk, sirap (valfritt) och lingon. Blanda väl (har du bakmaskin är det ett ypperligt tillfälle att använda den nu) tills jästen lösts upp ordentligt.Smörj en avlång bakform med olja och fördela degen i formen. Täck med plastfolie och låt brödet jäsa ca 45-60 minuter, till degen går upp till kanten.Sätt under tiden ugnen på 250 grader.När brödet är färdigjäst, sätt in formen mitt i ugnen. Stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet ca 1 timme.Låt svalna. Stjälp upp brödet ur formen och låt sedan svalna helt under bakduk, gärna över natten. Skiva upp, lägg på smör, en skinkbit och senap eller tillsammans med ditt favoritpålägg. Herregud så gott!/Diabeteskvinnan