Frankrike Lyon 2018

Vi fick en inbjudan, av Lyons turistråd, att följa med på en sk famtrip till Frankrike och Lyon. För att få möjligheten att upptäcka Lyon - som även kallas den gastronomiska huvudstaden! Är man intresserad av mat och kultur så tackar man ej nej till ett sådant erbjudande! Vi förlängde helgen med att ta ett par dagar på tu man hand när de andra i gruppen hade åkt hem. De första nätterna bodde vi på Best Western Hotel Créqui Lyon Part-Dieu som är ett nyrenoverat mysigt hotell som ligger i centrala Lyon, bara 1 km från TGV-stationen Lyon Part-Dieu. Hotellet har en 24-timmarsöppen reception, en bar, en trädgård på innergården och gratis Wi-Fi. De har moderna, ljudisolerade rum och sviter med luftkonditionering, minibar och platt-TV med satellitkanaler. Hotellet ligger bara 150 meter från tunnelbanestationen Place Guichard och 100 meter från spårvagnshållplatsen Palais de Justice Mairie. Första kvällen blev vi alla upphämtade  av en buss som tog oss till en sk BOUCHON = A bouchon is a type of restaurant found in Lyon, France, that serves traditional Lyonnaise cuisine, such as sausages, duck paté or roast pork. Alltså traditionell mat. Stället var häftigt men en massa tingeltangel överallt men maten blev en besvikelse. Korvbitar, fiskbitar, potatis etc. Smårätter likt tapas men ändå så långt ifrån tapas man kan komma. Som tur var så hade vi så härligt sällskap vid vårt bord att det förgyllde kvällen även om vi ej var mätta när vi lämnade. Vi lärde sedan känna dessa människorna mer under våra dagar i Lyon. Italienare, belgare och en fransman! Vilket härligt gäng vi blev! Dagen efter var det sightseeing på schemat, och vi ville ju få ut så mycket som möjligt av vår resa. Vi började med att besöka Basilica of Notre-Dame de Fourvière. Mäktigt! Den här monumentala kyrkan är Lyons krona högst uppe på Fourvière och bjuder på en fantastisk utsikt över staden. Tack vare läget högst uppe på berget kan man se Notre Dame-basilikan, som officiellt heter Basilique Notre-Dame de Fourvière, från nästan hela Lyon. Det är inte bara en symbol för staden utan också en av Lyons populäraste sevärdheter. Vid ett besök kan du beundra den extravaganta guldpläterade interiören och den spektakulära utsikten över staden. Basilikan, som invigdes 1896, är byggd på ett gammalt romerskt torg och innehåller element av bysantinsk och romansk design. Precis som Sacré-Cœur i Paris finansierades den med hjälp av donationer och byggdes för att visa den katolska kyrkans makt för den ökande sekulära befolkningen. Man ville även visa tacksamhet inför Gud, som kyrkan ansåg låg bakom de preussiska styrkornas reträtt under det fransk-preussiska kriget. Låt blicken vandra uppåt när du närmar dig basilikan och beundra det imponerande monumentet. Det består av fyra åttakantiga torn och ett klocktorn med en guldpläterad staty av jungfru Maria högst upp. Trots att utsidan är relativt spartansk är insidan mycket imponerande.  Fantastiks utsikt över Lyon! Sedan for vi vidare för att besöka Les Halles de Lyon - Paul Bocuse. Som är  Lyons inomhusmatmarknad med internationellt rykte för att erbjuda den allra finaste gourmetmat. Les Halles de Lyon - Paul Bocuse är en av anledningarna till att Lyon kallas Frankrikes huvudstad för gastronomi. En otrolig mängd av den bästa kvalitetsmat som allt ligger under ett tak. År 1971 öppnades Les Halles i närheten av La Part-Dieu nära Lyon centralstation. Omfattande renoveringar ägde rum 2004, vilket resulterade i de nu 13 000 kvadratmeter matleverantörerna. Den sista touchen var utan tvekan mästerkock Paul Bocuse, som  lade sitt namn till marknadens titel. Här finns allt man kan tänka sig och mer därtill! Populärt var att köpa ostron och bubbel. Självklart kunde man även hitta grodlår och macarons! Ett gäng macarons fick följa med hem för att glädja flickorna och kollegorna! Vi delade, vid ett tillfälle, bord med några fransmän som insisterade på att bjud oss på ett glas vin och lite tilltugg. Det kan man ju ej tacka nej till! På vår första kväll utan gänget från fam trippen så passade vi på att själva leta upp en restaurang för att gå ut och äta. Vi hittade en restaurang som roligt nog hette Johnnys kitchen så den fick det bli! Såg bra ut från början…. Där var mycket folk där inne så vi fick börja med att sitta på deras uteservering. Tiden gick och vi hade druckit upp våra öl. Vi påtalade flera ggr att vi hade väntat länge och vi redan hade beställt maten. Efter ett par timmar gav vi upp, och de hade då vid flera tillfällen kommit ut och frågat vad det var vi hade beställt. De skyllde på diverse kassaproblem. Till slut kom vi in och fick vår mat. Maten var god men vilken mat är inte det när man kommit in efter flera timmar, frusna och hungriga. Nej tack vi kommer inte tillbaka...... Desto trevligare var det på båten Volle Petrol Tummen upp! Även på Hard Rock café kunde vi njuta och äta oss proppmätta för en rimlig slant! Musée des Confluences är ett måste om ni ska åka till Lyon!    Museet står 44 meter högt, 150 meter långt och 83 meter långt. Total areal kommer att vara 22 000 m² (238 000 m²), varav 6 500 kommer att ägnas utställningar, tre gånger större än museutställningsutrymmet. Nio samtidiga utställningar (4 permanenta + 5 tillfälliga), plus fyra discovery rum och två auditorier kommer att finnas tillgängliga.          Ett moln i genomskinligt glas, betong och stål – utsidan på enorma muséet i futuristisk stil, placerat i sammanflödet (confluence på franska, därav namnet) mellan floderna Rhône och Saône i Lyon, imponerar.Och muséets syfte imponerar ännu mer: att samla all vetenskap som kan hjälpa oss att förstå hur världen är uppbyggd.       Några av utställningarna just nu:  En imponerande mammut och en imponerande mamma :) Detta skelettet av en mammut hittades i Lyon 1859, endast 2 km från muséet. Precis som floderna Rhône och Saône flödar samman här, har arkitekterna skapat en byggnad i två delar som sammanflödar:Den "genomskinliga" delen, åt norr, där huvudentrén ligger, är inglasad, ljus och öppen."Molnet", muséets utställningsdel, består av 8 utställningssalar helt utan ljusinsläpp från utsidan.    Här ser man hur de 2 floderna sammanstrålar. The Roman theaters, vi såg den uppifrån men man kan gå in på museet.  Så var det äntligen dags för själva eventet: ONLY LYON! Eventet började med en välkomstdrink och en massa gott att fylla magen med! Vi fick smaka en hel del delikatesser från Frankrike. Här inne befann vi oss hela dagen innan en båt kom och hämtade oss inför galamiddagen. Här satt vi sedan och jobbade, hela lokalen fylld av människor! Vi fick sedan sätta oss på förutbestämda platser.Där började sedan en sk speeddejting med en mängd olika företag, resebyråer, hotell, incoming och outgoing förtag etc.Det ringde i en klocka när det startade sedan hade varje kund 10 minuter på sig att berätta om sig själva och vi kunde ställa frågor.Det blev en lång dag med många intressanta möten! Johnni och grabbarna pustar ut med ett glas bubbel! Här är det full action, så spännande och kul att träffa en massa härliga människor! Tillslut, efter en lång arbetsdag, så blir vi upphämtade av en kanalbåt som ska ta oss till hotell Sofitel för en gemensam galamiddag! Men först skulle Johnni leka lite med ett par virtual reality glasögon! Dags att kliva ombord! Gled längs floden i solnedgång och passerade en massa häftiga byggnader! Framme på hotellet där galamiddagen ska gå av stapeln. Nästa inlägg kommer ni att följa med in på galamiddagen +  en massa annat spännande som vi fick uppleva i Lyon! Häng med….