Morotsbröd

  Morotsbröd   Ugn: Insättningstemperatur 250 grader         Avbakningstemperatur 220 grader   Dag 1 kväll   50g surdeg 100g mjöl (valfritt) 100-200g vatten   Blanda ihop och låt stå över natten.   Dag 2 morgon   500g vatten 900g vetemjöl (beror väldigt mycket på hur starkt mjölet är, så börja med lite mindre) 100g havregryn 150g rivna morötter 30-50g jäst (beroende på hur bråttom man har) 20g salt 20g rapsolja 300g surdeg (jag använde vetesur, men det går bra med råg med)    Blanda ihop allt utom saltet, och låt det gå i ca 6 minuter. Häll i saltet och låt degen gå ytterligare 2 minuter. Gör glutentestet för att se om degen är färdig. Låt degen vila i en lätt inoljad plastback. När degen jäst till dubbel storlek är det dags att ta upp degen på en mjölad eller oljad yta och dela den i två bitar. Slå försiktigt upp degbitarna till limpor som du placerar på ett bakplåtspapper, strö över lite solrosfrön, täck över med en bakduk eller plast. Låt jäsa tills limporna känns lätta och luftiga. När det är ca. 10 minuter kvar av jäsningen sätter du ugnen på 250 grader och låter en plåt stå och värmas upp under tiden, när ugnen är varm snittar du limporna, tar ut plåten, drar över bakplåtspappret med limporna på till plåten, sätter in dem i ugnen sprayar in lite vatten och sänker temperaturen till 220 grader. Öppna ugnsluckan och lufta efter ca. 10 minuter, upprepa detta två gånger till under bakningen. Limporna är färdiga när de har nått en temperatur på 97 grader.