Ost- och jalapenosröd

  Ost- och jalapeñobröd   Detta bröd förtjänar mycket uppmärksamhet då jalapeños inte förekommer så ofta i bagerisammanhang... Det används mest som ett tillbehör till tacos och i utländska maträtter. MEN! Faktum är att denna "krydda" gör sig MYCKET bra i just surdegsbröd. Jag har inte kommit på idén själv, utan har lånat den av min (blivande) kollega Ingrid (som förövrigt öppnar sitt egna bageri om bara någon vecka!). Ost och jalapeños var det alltså. Brödet har en god och tydlig smak och passar mycket bra till soppa eller någon typ av gryta.   Ingredienser:   500g vatten 700-800g vetemjöl special (inte säker på vikten, då jag har som ovana att aldrig väga mjöl,utan bara köra på bra konsistens) 300g vetesurdeg 10g jäst   ca. 50g jalapeños (inlagda på burk) ca. 80g riven ost (man tar så mycket man vill, jag tog det som blev över från tacoskvällen dagen innan, vilket var ca. 2dl)   20g salt   Blanda vatten, mjöl, surdeg och jäst, låt gå på låg hastighet i degblandare i ca. 3 minuter. Tillsätt ost och jalapeños och kör på mellanhastighet i 3 minuter till. Häll i saltet och kör ytterligare i 2 minuter eller tills glutentrådarna är bra. Ta upp degen och låt den vila i en inoljad plastback. Vik degen efter en timma. Sätt ugnen på 275 grader. Häll upp degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma dem som du önskar. Låt dem jäsa i ca. 40 minuter.   Skjutsa in bröden i ugnen, spraya in lite vatten med hjälp av en blomspruta och sänk värmen till 210 grader. Bröden är färdiga när innertemperaturen är mellan 96-98 grader.