MIN SOMMARTÅRTA

Nu kommer receptet på min sommartårta som jag gjorde förra helgen när mamma fyllde år. Tårtan består av 3 stycken vanliga sockerkaksbottnar, en marängbotten, lemoncurd, grädde blandat med skärda jordbubbar, vit chokladmousse samt spacklad med jordgubbsmousse decorerad med jordgubbar.   Recept på Sommartårta: Sockerkakabotten: 4 ägg 2 dl vetemjöl 1 1/2 dl strösocker 1,5 tsk bakpulvet Sätt ugnen på 175 grader. Smörj ej springform med diameter 24 och bröa med ströbröd. Vispa ägg och socker poröst med hög hastighet på en elvisp ca. 5 minuter. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner lite i taget i smeten och vispa ihop allt med elvispen. Häll i bröad form och grädda ca. 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut kakan och låt den svalna och skär i 3 lager. Går även att frysa botten lite så är det enklare att skära i den.    Marängbotten: 3 äggvitor  2 dl strösocker  Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp så det går att vända på bunken utan att något åker ur. Tillsätt sockret och vispa ihop. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper som är lika stor som springformen som du använde när du gjorde sockerkaksbottnarna. Bred ut marängen i cirkel och grädda i nedre delen av ugnen ca 90 minuter.    Lager 1 - lemoncurd och lager 2 - grädde med jordgubbar: 1 burk lemoncurd  3 dl grädde  1 liter jordgubbar, jag använde mig av färska Lemoncurden ska vara som den är i det första lagret. Vispa grädden, inte allt för hårt. Skiva och skär jordgubbarna och blanda försiktigt med grädden.   Lager 3 - vitchokladmousse: 200 gram vit choklad  2 dl vispgrädde 1 ägg 1 dl kesella vanilj  Smält chokladen över ett vattenbad och låt sedan svalna. Vispa upp grädden i en bunke, den får inte bli allt för hård för då finns chans att moussen blir grynig. Vispa snabbt och kraftigt upp ägget och tillsätt chokladen i bunken med ägget under omrörning med elvisp. Rör försiktigt ner kvargen och sedan grädden under svag omrörning. Ställ i kylen.     Topping - jordgubbsmousse: 200 gram mascarpone 500 gram jordgubbar färska  3 dl vispgrädde 1 dl florsocker  Mixa jordgubbarna med florsocker i en mixer. Vispa upp grädden så den blir gandka hård och tillsätt sedan mascarponen och vispa ihop lätt. Tillsätt jordgubbarna och vispa samman allt försiktigt.   Sammansättning: Ta en av sockerkaksbottnarna och lägg på ett tårtfat och bred på lemoncurden. Lägg över marängbotten och bred på grädden med de skivade jordgubbarna i. Lägg på sockerkaksbotten nummer 2 och spritsa på den vita chokladmoussen och lägg sedan över den sista av sockerkaksbottnarna. Bred ett jämnt  lager av jorgubbsmoussen runt om tårtan. Garnera med jordgubbar eller valfritt tillbehör. Ställ en timme kallt innan servering. Njut!