Bakteriemackan: receptet!

I samarbete med Brödinstitutet Nu, mina vänner, tänkte jag bjuda på receptet jag tog fram när vi skapade Bakteriemackan för kampanjen Bread The Future. Min tanke var att göra något som skulle passa alla samt vara väldigt fräscht och matigt, därför blev det en vegansk macka med en lagom het rostad jalapeno- och vitlökshummus, picklade blomkål för syra och grymt goda honungs- och sojarostade pumpakärnor. Även om det kanske låter avancerat så kan jag lova att det är ett busenkelt recept. Mycket av grejerna gå att förbereda i förhand så vet du att du har gäster som kommer på brunch till helgen kan du göra både hummus, picklad blomkål och frön redan idag! Det vita du ser på bilden är skivan med levande bakterier som man fick med när man beställde mackan från Wolt. Det går såklart att skippa. Däremot skulle jag verkligen rekommendera dig att köpa ett gott fullkornsbröd på ett trevligt bageri någonstans, eftersom det är fullkornet i brödet som hjälper de goda bakterierna i magen att må bra. Det som Jesper Långström bakade till det här projektet var helt magiskt gott!  "Bakteriemackan" (4 personer)Picklad blomkål3 dl blomkål i små buketter1 dl vitvinsvinäger2 dl vatten1 dl socker Koka upp vitvinsvinäger, vatten och socker och häll över blomkålen i en bunke. Låt svalna. Låt stå och dra i ca 1 dygn i kylskåpet för att få ut så mycket smak som möjligt. Honungsrostade pumpakärnor1 dl pumpakärnor1 msk soja1 msk honung Rosta pumpakärnorna i en torr panna tills de fått lite färg, tillsätt därefter soja och honung och blanda runt så att alla frön täcks. Lägg på ett bakplåtspapper och låt svalna. Förvara i en tätslutande burk. Rostad vitlök- och jalapenohummus1 burk kikärtor3 msk olivolja2 små vitlöksklyftor2-3 jalapenos färska1 krm spiskummin1 msk limesaft1 msk citronsaftSalt och peppar Rosta jalapenos och vitlöksklyftor på en plåt i ugnen på ca 200 grader varmluft i 20-30 minuter. Mixa kikärtor med vitlöken och jalapenon, blanda sedan i resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar! ToppingsSkivad gulbetaSkivade rädisorRödbetsgroddarFärsk hackad koriander