Den giftiga laxen.

Det var längesen jag skrev aktivt om ekologisk och naturlig mat, för mig har det blivit en så självklar del av livet att det liksom bara är. Jag handlar nästan uteslutande ekologisk mat på butiker som Paradiset, Eat Ekoaffären och Urban Deli, och är det någonting som inte finns tillgängligt ekologiskt (gäller framförallt kött) så hoppar jag hellre över att köpa det. Det handlar helt enkelt om vad jag tycker känns bra, och ju mer jag kan spåra vart en råvara kommer ifrån och hur den är odlad/uppfödd, desto större chans att jag köper den. I mitt arbete är det svårt att vara helt strikt med dessa regler (är jag på restaurang, event eller gör jobb med tight budget måste jag vara flexibel + ni vet ju hur mycket jag älskar lösgodis och hämtpizza på helgerna) men kan jag åtminstone se till att maten jag äter hemma till vardags är bra framställd känns det okej.  Därför hajade jag till när jag såg en sak som tyvärr bekräftar något som jag redan visste, men har försökt att förtränga eftersom det är så gott: odlad lax = dålig lax.  TestFakta har gjort ett test på odlad laxfilé för att se hur mycket av det förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin odlad lax innehåller - och i de flesta fall är det långt över gränsvärdet på kött. Det är ett bekämpningsmedel som tillsätts i fodret för att fisken inte ska sprängas (!?) vid transporten och det har enligt forskare visat sig vara kromosomskadande och potentiellt en bidragande orsak till cancer. Härligt va? Bekämpningsmedlet är förbjudet inom jordbruket i hela EU men av någon anledning har det inte begränsats inom fiskodling. "Men allt nuförtiden är ju giftigt, det spelar ingen roll vad man äter" tänker du kanske och ja, det stämmer ju i princip. Vi har en tendens att stoppa in allt möjligt i våra djurfoder för att effektivisera produktionen på olika sätt, men bara för att det är norm betyder det inte att det är rätt. Nä, nu är det slut på lax här hemma tills jag kan hitta ett vilt, icke-odlat alternativ - vilket verkar vara omöjligt det med, jag har försökt. Och hur vet man då att den inte är fiskad i ett vatten som är fullt av microplaster och hormonrubbande ämnen? Suck... Ska jag någon gång köpa hem lax kommer jag i alla fall ta omvägen till ICA och köpa deras ekologiska frysta lax. Den hade allra lägst halt av etoxikin (jämför siffrorna mellan Falkenbergs färska fisk och I Love Ecos frysta), under gränsvärdet och dessutom högst andel omega-3. Bra ICA! Det hade även varit intressant att veta hur den populära Salma-laxen står sig i det här testet. Konstigt att den lämnades ute kan tyckas!