I säsong: september

Nu börjar hösten smyga sig på ordentligt och jag välkomnar den. Är trött på ljusa kvällar och tunna kläder, jag vill ha tända ljus och halsdukar och krispig luft. Hösten är också min favoritårstid när det kommer till matlagning - det är så mycket goda råvaror i säsong som bara väntar på att få förvandlas till värmande maträtter. Här nere skriver jag om några av mina favoriter och bästa höstrecept:  KANTARELLER Äntligen kantareller! Kantarellsäsongen är short but sweet, något jag längtar till varje år ända sedan jag upptäckte hur magiskt god den svampen är. Det skedde relativt sent för mig, av någon anledning har vi aldrig ätit svamp i min familj och dessutom (eller kanske därför) har jag alltid haft lite svårt för konsistensen.  - Recept: Smörstekta kantareller, ostig äggröra och krispig grönkål på stekt brödDetta recept vinner pris för världens längsta namn, men också för att pricka in flest säsongsvaror i en enda rätt: kantareller, grönkål och ägg (som faktiskt också räknas, även om det tekniskt sett alltid är i säsong). En riktigt höstig rätt som passar bra både som frukost och lunch.   GRÖNKÅLJa, man kan himla med ögonen åt hur trendigt grönkål har blivit de senaste åren men faktum är att jag är så tacksam för det, grönkål har blivit en av mina favoritråvaror. Det finns få saker jag uppskattar så mycket som en sallad gjord på masserad grönkål, så knaprigt, mättande och smakrikt på en och samma gång. Just nu är den som bäst så se till att alltid ha ett knippe hemma!  - Recept: Ceasarsallad av grönkål med juliga smakerStrunta i att smakerna är juliga, den här salladen passar året om och inte minst nu när det börjar bli kallare ute. Valnötter, bacon, blåmögelost och grönkål i en härlig, krämig röra!  FÄNKÅL Fänkål är en riktig vattendelare. Antingen älskar men den anisliknande smaken eller inte. Jag tillhör den första kategorin och tycker att fänkål passar till det mesta. Det enda undantaget: tillagad fänkål. Den ska vara krispig och rå och helst i form av en sallad. Eller förresten, ugnsbakad fänkål är ju jättegott. Glöm vad jag sa.  - Recept: Fräsch fänkålssallad med apelsin En syrlig och söt sallad som passar perfekt till fisk och kyckling. Skvätt över några droppar citronsaft för en extra kick!  KRONDILL Krondill skördas i slutet av säsongen, när blommorna på dillen är nästan överblommade. Den har en starkare smak än den tidigare dillen och är extra fin att dekorera med eftersom den består av små, gula blommor. Du kan byta ut dill till krondill i de flesta recept, bara ta lite mindre så att smaken inte tar över.  - Recept: Morfars fiskpudding med dill och potatisDet här receptet har ett starkt känslomässigt värde för mig. Min morfar lagade alltid det åt mig och min syster när vi hälsade på honom i Göteborg, det var hans paradrätt och vi älskade det. Morfar gick bort när jag var 10 år och det dröjde innan vi åt hans fiskpudding igen, men för några år sedan fick jag en kopia av ett fax han hade skickat till mamma med receptet så jag började laga det. Det är såklart inte riktigt samma sak som när han gjorde det, men nästan.  HASSELNÖTTER Är du sugen på färska hasselnötter är det nu du ska ut och plocka, de mognar i september och faller ner till marken. Har du inte tillgång till ett hasselnötsträd går det såklart bra att köpa dem i butikerna, de är dock oftast torkade. - Recept: Ugnsbakad spetskål med brynt tryffelsmör, hasselnötter och Gruyère Detta kan vara världens godaste tillbehör till kött eller kyckling, eller så äter du det som huvudrätt med en god och matig sallad till, kanske lite bröd att doppa i det smälta tryffelstmöret. Ni hör ju!