v 15: Att hantera sötsug

Igår gick jag in i vecka 15. Rent fysiskt mår jag väldigt bra. Har lite huvudvärk till och från men annars känner jag mig rätt pigg och stark, bortsett från när jag tränar vilket fortfarande är lite frustrerande - jag gillar ju att kunna ta i från tårna. Hormonerna spökar lite som jag beskrev i det förra inlägget, men eftersom man vet vad det är och varför blir det lite lättare att hantera. Tiden går väldigt långsamt nu, jag börjar bli otålig på att det ska hända saker. Antar att det är rätt normalt vid det här stadiet. Man vill se magen och man vill känna sparkar och få någon slags bekräftelse på att allt är bra och verkligt. Det är fortfarande rätt svårt att greppa.  Jag vet inte om jag kommer göra veckouppdateringar på det här sättet hela tiden, det kanske kommer lite sporadiskt (om ni tycker att det är kul?), men jag tänkte i alla fall ha ett återkommande tema som jag kallar "Veckans matfundering". Mat är ju väldigt mycket i fokus i mitt liv i vanliga fall, och inte minst nu, så att snacka mat och graviditet tänker jag kan vara rätt intressant. Kom gärna med förslag också på sådant ni tycker skulle vara kul att läsa om inom kategorin mat. Först ut, hur jag tänker kring socker och sötsug:  Veckans matfundering: Att äta sötsaker Både jag och Martin försöker att tänka på vad vi äter i vanliga fall, men kanske lite extra mycket nu. För min del handlar det såklart om att jag vill ge min bebis så mycket bra och viktig näring jag bara kan, jag har ju inte längre bara mig själv att tänka på. Alkohol och saker som kan vara direkt skadliga är ju en no-brainer, men det är inte lika tydligt hur man gör med andra njutningssaker, i mitt fall lösgodis, bullar, kakor, glass, läsk etc. Sånt som kroppen inte mår bra av, som innehåller noll näring och egentligen är helt onödiga att stoppa i sig. Onekligen hade en noll-socker-diet varit det allra bästa för det växande barnet i magen, men jag tror också att det finns andra saker som kan påverka. En glad och nöjd mamma utan ångest t ex. Därför har jag löst sockerfrågan såhär: På vardagar äter vi hälsosamt. Och då menar jag verkligen hälsosamt. Vi äter ägg, grönsaker, frysta bär, fisk, kyckling, fetaost, keso och sallader. Rena smaker utan krusiduller, som är goda men inga kulinariska mästerverk. Enkel mat som passar mina enkla gravidsmaklökar. Eftersom jag inte dricker kaffe dricker jag grönt te, och jag försöker få i mig massvis med vatten. När jag blir sugen på något sött äter jag en frukt eller kanske lite bär. Lite mörk choklad också om det finns hemma. När det blir helg väljer jag ut en av dagarna och kallar det min "cheat day". Då får jag äta precis vad jag vill, exakt det jag är sugen på, när jag vill En dag full av möjligheter. I lördags var det bullar jag fick ett sug efter, så jag sprang ner till mitt lokala bageri och köpte inte mindre än fyra olika sorter bara för att jag inte kunde bestämma mig. Jag åt upp nästan allihop själv. Jag köpte även lite smågodis och så åt vi en pizza till lunch. På kvällen var jag helt och hållet nöjd med allt jag ätit och dagen efter kände jag inte längre något sug efter den typen av mat och kunde gladeligen återgå till min hälsosamma diet. Den häruppdelningen funkar väldigt bra för mig. Nån kanske tycker att det är dumt att ha såna regler för sig själv, men för mig blir det ett sätt att förhålla mig till ev. sötsug och onödiga cravings. Är det en vanlig tisdag så blir det inget smågodis utan ett äpple istället, för det har jag ju bestämt och lovat mig själv. Dessutom finns det typ ingenting bättre än att längta till helgen då man vet att man får planera en hel dag att äta precis vad man vill, man blir som barn på nytt. Hur tänkte ni som varit gravida när det kom till att äta hälsosamt? Vad funkade för er?