Omega 3

Eftersom att jag intresserar mig för vegansk kost så vill jag få mer kunskap om ämnet och om du är som jag så ska jag dela med mig lite om ämnet OMEGA 3. (Vill du lära dig om löpe så har jag skrivit om det här.)Min mor var den första som berättade för mig om hur viktigt omega 3 är, att kroppen inte kan skapa dessa essentiella fettsyror själv utan vi måste få i oss det genom våran mat. Jag fick veta att fet fisk innehöll höga halter av omega 3 och att lax, makrill och sill var exempel på fet fisk. Men eftersom att jag valt att inte äta någon form av djur så kan ju inte jag få i mig omega 3 genom fisken. Så hur gör jag?Varför fisk har höga halter av dessa nyttiga fettsyror är för att de är alger, som i sin tur har höga halter av omega 3. Så då kan vi ju lika gärna äta alger på en gång utan att de ska behöva passera ett levande ting. Det finns massor med recept där alger är en av ingredienserna och jag ska själv prova något av dem! Men tanken slog mig att jag kanske inte gillar smaken av alger och hur gör jag då?! Jag måste ju få i mig omega 3 på något vis. Så jag letade andra alternativ och fick veta att det finns massor av andra omega3rika och djurfria alternativ!Andra alternativ är: Rapsolja, Linfröolja, olivolja, valnötsolja,  chiafrön, linfrön, valnötter, basilika, broccoli, blomkål, brysselkål, sojabönor, tofu och, som jag nämnde tidigare, alger.Självklart finns det omega3tillskott för veganer men jag föredrar att få i mig allt så naturligt i min mat som möjligt.  Men varför ska vi äta Omega 3? Vad är det bra för?Jo, vi behöver fetterna för optimal hälsa i hjärnan och kroppen i övrigt. Men omega 3 är bra för en rad andra saker som: Sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.Bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen).Hjärnans kapacitet förbättras.Ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressionerBekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärlCellmembranen blir mer mjuka och elastiska.Symtom som tyder på brist på omega-3 är: Torr eller knottrig hud, eksem, hudsprickor på hälar och händer, torra ögon, torrt hår, mjäll, håravfall, inlärnings eller koncentrationssvårigheter, allergier, sänkt immunförsvar, hyperaktivitet samt utveckling av hjärt och kärlsjukdomar. Min källor är: http://www.fiskolja.se/ http://aktivtraning.se/nyttig-...http://www.matvett.se/omega-3-... http://nillaskitchen.com/2014/... http://www.alltomomega3.se/vem... http://www.1177.se/Orebrolan/S...