Det här med dukandieten

 Den 29/10-12 började jag med Dukandieten, eller den franska succédieten som den också har kommit att kallas. Nu sitter jag här tre månader senare och har tappat totalt 8 kilo! På måndag beger jag mig in i den 4e och slutgiltiga fasen som ska vara livet ut. Helt sjukt att man faktiskt är i mål. Vad är då dukandieten? Jag ska på ett så enkelt sätt som möjligt försöka förklara. Planen är att jag ska ge er lite tips på mat som man kan laga under de olika faserna i senare blogginlägg.   Dukandieten är en diet som är skapad av den franske läkaren Pierre Dukan och är uppdelad i fyra faser; Attackfasen, Omväxlingsfasen, Förstärkningsfasen och tillsist stabiliseringsfasen. Stommen i hela dieten är proteiner, havrekli och promenader. Dieten går ut på att du ska kunna återgå till en normalkost. Under alla faser ska man dricka minst 1,5 liter vatten / dag!!!!   Attackfasen; Här startar viktresan. Denna fasen pågår mellan 2 - 10 dagar beroende på hur mycket man vill tappa. Jag hade ett viktmål jag ville nå, men sen hur realistiskt det var visste jag inte. Man kan lätt räkna ut sin "sanna vikt", alltså den vikt som man kan nå och sedan hålla utan större svårigheter. Ni kan räkna ut er sanna vikt här: http://www.dukandiet.co.uk/en/350-subscribe.html När du gjort testet får du även veta hur länge du bör gå på attackfasen. Under attackfasen äter man endast proteiner, eller så rent protein som möjligt. Och det innebär INTE en massa proteinpulver utan mat med högt proteininnehåll och lågt med fett och kolhydrater. Dukan har en lista på 100 "fria" livsmedel som man får äta utan begränsningar, kommer ge exempel på det längre ned. Under dessa dagar ska man gå ut och gå minst 20 min varje dag. Man behöver inte gå tiden på en gång utan kan dela upp det över dagen om man känner att man inte orkar. Dock bör man avstå från tyngre träningspass dessa dagar. I attackfasen ska man även se till att äta 1,5 msk havrekli varje dag, bra att ha i t. ex youghurten på morgonen eller varför inte göra Dukans Havreklipannkaka:   1 äggvita (eller hela ägget om man inte har problem med kolesterol, jag tog dock bara vitan) 1,5 msk fettsnål kvarg 1,5 msk havrekli 2 tsk valfritt sötningsmedel (körde först på canderel sedan stevia) Blanda alla ingredienserna till en smet, bred ut i stekpanna (som endast får vara smörjd med en skvätt olja på papper, inget onödigt fett här!) och stek 2 - 3 min på varje sida. Klar att äta! Går även att göra 2-3 min i Micro.   "Fria livsmedel" Nötkött (inte entrecote då de innehåller för mycket fett) Mager kokt skinka (ej rökt) Kyckling, kalkon m.m(ej skinnet och inte fåglar med plattnäbb som gås eller anka.) Fisk (all fisk är bra!) Skaldjur Magra mejeriprodukter ( Mejeriprodukter som ha MAX 1,5% fett, exv. Lättmjölk, fettsnål kvarg, mager keso, mager naturell yoghurt. OST får man inte äta här!)     Omväxlingsfasen; Denna fasen pågår tills du nått din målvikt! Här får man börja ta in diverse grönsaker, dock inte varje dag. Dukan har olika system för när man får äta grönsaker och inte. De system jag använde var varannandag. Alltså börjar jag i omväxlingsfasen på måndagen så åt jag endast proteiner, precis som i attackfasen. På tisdagen fick jag äta grönsaker (inte alla) till mina måltider, onsdagen inga grönsaker osv. Ett lätt koncept att följa, och redan här kan man se resultat på vågen (tips är att väga sig varje morgon innan frukost för att se förändringen). Här ökar man på havrekli intaget till 2 msk/dag, om man äter pannkakan till frukost kan man ha den sista 0,5 msk i yoghurten. Motionsmässigt ska man nu ut och gå minst 30 min/dag. Här började jag med mina löparrundor igen.   Grönsaker till omväxlingsfasen - Bladsallad - Broccoli - Tomat -Gurka - Svamp - Lök (även tillåtet i mat under rena proteindagar) - Fänkål -morot - pumpa -zucchini m.m.     Förstärkningsfasen: När du nu nått målvikten så är det dags att förstärka, för att minimera risken att gå upp igen. Denna fasen pågår 10 dagar /kilo du gått ned. Så har du tappat 5 kilo är du i denna fasen 50 dagar, 7 kilo blir 70 dagar, ja ni fattar. Denna fasen delas även upp i två lika långa etapper, alltså har du totalt 50 dagar är du i första etappen i 25 dagar och andra etappen i 25 dagar. Nu får du utöver det du får äta i de två första faserna även lägga till - 40 gram hårdost/dag - 1 stärkelsemåltid (pasta, bulgur etc) i 1a etappen, 2 stärkelsemåltider i 2a etappen. - 1 festmåltid (tre rätters) i 1a etappen, 2 festmåltider i 2a etappen. - 1 frukt om dagen, bäst är äpple.   Minimum motion kommer vara 25 min/dag. Här kommer du dock införa en vana som ska hålla livet ut, en proteindag i veckan. Jag har torsdagar som min rena proteindag, alltså jag äter enligt attackfasen denna dagen. Detta för att säkerställa vikten, och en dag i veckan klarar man väl?   Stabiliseringsfasen: Där är jag nu. Jag får äta vad jag vill (så klart efter sunt förnuft och INTE frossa) förutsatt att jag har en proteindag i veckan, äter 3 msk havrekli/dag, aldrig mer tar hiss eller rulltrappa utan vanliga trappor och har minst 25 min promenad per dag. Jag är inne i mitt träningsesse och stormtrivs. När man gått igenom denna dieten får man en annan syn på mat och jag har även börjat inkludera mer rawfood i min mat. Jag lagar det mesta själv från skratch, bakar eget bröd och jobbar hela tiden för att få fram mer nyttiga recept med lågt socker & fett innehåll samt mer fullkorn. Min kropp mår så bra!!!   Jag kommer i bloggen nu för tiden tipsa om olika recept för att kanske bidra till lite nytänk. Följ mig på instagram : rebikjohansson, där lägger jag upp lite maträtter titt som tätt och är det något som verkar extra gott, säg till så fixar jag receptet :)   Nu blir det plugg, följt av lugnt skidpass och sedan mer plugg. Tenta imorgon. Bör även förbereda mig på arbetsintervjun :)   As always, blod, svett & tårar