VARFÖR VEGETARIAN?

Som en del kanske vet eller inte vet äter jag varken kyckling eller kött sen sisådär ett år tillbaka. Många undrar varför, hur länge jag hade tänkt vara vegetarian eller om det är jobbigt? Och jag känner att det finns så många svar på alla dessa frågor som jag mer eller mindre konstant får, att jag väljer att skriva ett inlägg för er som verkligen är intresserade om hur det är att leva ett köttfritt liv. Jag tänkte börja med att besvara frågan Varför?''Om slakteriet hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer''Djurens välmående är en extremt starkt bidragande faktor till att jag valde bort kött. Många djurvänner tar vanligtvis illa vid sig när ett djur blir skadat men väljer samtidigt att titta bort för vad som egentligen ligger på deras tallrik. De djur som finns att köpa i affären, KRAV-slaktade eller ej har upplevt de mest vidrigaste förhållanden som ingen levande individ - varken djur eller människa ska behöva uppleva. (Djurens rättigheter har skrivit en bra artikel om detta som ni kan läsa här). Alldeles för många djur i för allt för trånga utrymmen, skriken och lukten av andra döda djur skapar stor ångest och skräck hos djuren i väntan på sitt öde. De blandas ofta med andra främmande djur vilket skapar konflikter som resulterar i ännu mer lidande. Att slakta ett djur utan bedövning är inte lagligt i Sverige. Istället görs djuren medvetslösa genom brutalt våld i form av slag mot huvudet, bultpistol, gasning m.m. I flera länder i och utanför EU anses det okej att slakta djur utan ''bedövning''. Djuret hängs då upp och får halsen avskuren vid fullt medvetande. Beroende på vilket djur det handlar om tar det upp till 1 minut att bli medvetslös för att sedan förblöda till döds. Drygt 85 miljoner djur slaktas i Sverige, varje år. Jag förstår att det är lättare att inte veta historien bakom plastförpackningarna på ica men det är så otroligt viktigt. Djur har intressen, behov och rätt till ett eget liv precis som vi. Många djur förblir inte mer än benämningen av en produkt för människan och det gör mig otroligt ledsen. Vi har hittat ett sätt att öppna upp våra hjärtan för djur som hundar och katter, varför kan vi inte öppna upp det för resterande djur också? En annan anledning är miljön. Genom att äta vegetariskt värnar man inte bara om djuren utan också om vår planet. Ca 16000 liter vatten går åt för att producera 1 kg nötkött om djuret föds upp på kraftfoder. Samtidigt råder det stor vattenbrist i stora delar av världen.. Luft- och vattenföroreningar är också svidande konsekvenser av dagens köttproduktion och ett betydande problem för den globala uppvärmningen. Den 13 augusti i år inföll Earth Overshoot day - dagen då vi människor förbrukat alla de resurser som vår planet producerar under ett år, efter bara 8 månader. Det betyder alltså att vi gör av med mer än vi har just nu. Sjukt? JAAtt välja en vegetarisk kost är dessutom en bonus för hälsan. Många mag- och tarmsjukdomar förknippas med konsumtion av animaliska livsmedel så som kött. Studier visar att vegetarianer har lägre kolestrolvärden och blodtryck samt löper mindre risk att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar än de som äter en blandad kost. En person som äter rött kött minst 5 gånger per vecka löper 4 gånger större chans att drabbas av cancer än en som inte gör det. En vegetarisk kost är generellt rikare på kostfibrer, magneisum, vitaminer och kalium och innehåller en lägre halt mättat fett samt kolestrol.Personligen tycker jag inte att det är det minsta jobbigt att inte äta kött och kommer förmodligen fortsätta så. Det är självklart ett eget val och jag respekterar att folk har olika åsikter kring frågan. Detta är ju min. Men man ska vara medveten om vad man stödjer och vad konsekvenserna blir.(Hej förresten!!!!! Längesen)